Danilith Nokere Koerse heeft in 2020 wat te vieren. De wedstrijd, ondertussen een internationale semi-klassieker opgenomen in de gloednieuwe UCI ProSeries, is toe aan zijn 75ste editie. De organisatie viert niet alleen haar jubileum. In 2020 neemt ze ook afscheid van Marc Van Cauwenberghe als voorzitter van de organiserende vzw Nokere Sport. Marc was gedurende 30 jaar voorzitter en 58 jaar bestuurslid. Een monument voor de wielersport dus. En zo’n monument krijgt een passend eresaluut.

Ondervoorzitter en woordvoerder Robrecht Bothuyne: ‘Op onze affiche zie je Marc op de fiets, voor het peloton uit. De bijhorende slogan is ‘Al 75 jaar onklopbaar’. Danilith Nokere Koerse combineert al 75 jaar topsport, met aandacht voor jeugdwielrennen en nu ook voor vrouwenwielrennen, alles samen gecombineerd met een topfeest. Een unieke formule! Nokere Koerse is een belevenis waar je deel van wil uitmaken. En dat is voor een groot stuk de verdienste van Marc. Deze affiche is een eerbetoon aan onze voorzitter.’

Marc Van Cauwenberghe is ondertussen bijna 84, en was zelf zeer sportief. Hij liep op zijn 65ste zijn laatste marathon, maar jogt nog steeds elke week zijn kilometers op de Finse piste. 58 jaar geleden stond hij mee aan de wieg van de huidige VZW Nokere Sport. Lang was hij er secretaris tot hij in 1990 voorzitter werd. Onder zijn leiding groeide Nokere Koerse uit van een kermiskoers tot een internationale topwedstrijd. Hij blijft voorzitter tot 1 juni 2020. Dan zal het bestuur hem voordragen als ere-voorzitter. Marc blijft uiteraard ook in de toekomst betrokken bij de organisatie.  Daarnaast verzamelde hij een nieuwe generatie bestuursleden die klaar staan om het stokje over te nemen. Zo belooft de editie 2020 een topeditie te worden.

Gedelegeerd bestuurder Rony De Sloovere: ‘Bij de mannen brengen we dit jaar een recordaantal van 11 world tour teams aan de start, daarnaast zijn er 12 procontinentale en 1 continentale ploeg die in Deinze zullen starten. Het parcours omvat terug meer dan 23 kilometer kasseien en zal een garantie zijn op spektakel! Ook bij de vrouwen verwachten we een topdeelnemersveld.

Gil Steyvers, koersdirecteur van de vrouwenwedstrijd: ‘De 8 world tour teams zullen allen aan de start staan, samen met de sterkste continentale ploegen. De beste ploegen van de wereld komen naar Nokere.’ Meer nieuws over het deelnemersveld volgt later.

Danilith Nokere Koerse is toe aan de 75ste editie. 

Althans voor de mannen. Want Danilith Nokere Koerse is meer dan één wedstrijd. In 2020 rijden op zaterdag 14 maart de beste juniores van Europa hun Nokere Koerse. En op 18 maart is er niet alleen de 75ste editie voor mannen, maar ook de vrouwenwedstrijd. Deze is aan de tweede editie toe en is als enige wedstrijd in Vlaanderen meteen gepromoveerd tot de UCI ProSeries. Vorig jaar gingen de Nederlanders met de hoofdprijzen lopen. Toen wonnen Cees Bol bij de mannen en Lorena Wiebes bij de vrouwen hun Danilith Nokere Koerse.

Naast de 3 wedstrijden zijn er nog verschillende randactiviteiten: op vrijdag 13 maart wordt Nokere opgewarmd met de afterwork-party ‘Départ Canard’. Op zaterdag 14 maart is er ‘Danilith Nokere Koerse for kids’, in samenwerking met de Vlaamse wielerschool. Kinderen kunnen er het koersen onder de knie krijgen. En wie het allemaal zelf eens wil ervaren kan op zondag 15 maart de Nokere Koerse wielertoeristenversie rijden, in samenwerking met Peloton en dat in het kader van de Etixx Classics Tour.