Het jeugdwielrennen ligt al vele maanden stil. In 2021 werd nog geen enkele niet-professionele wedstrijd verreden. Dat is een ramp voor de wielersport. Jonge renners en rensters moesten zich behelpen met trainingen. Het was niet evident om de motivatie op peil te houden. Sommigen vreesden zelfs voor een verloren generatie, jongeren die definitief zouden afhaken.

Vanaf 9 juni 2021 mag er, onder voorwaarden, terug gesport worden in competitieverband. Er mag dus terug gekoerst worden! Uiteraard onder strikte voorwaarden. Zo is het aantal deelnemers beperkt tot maximum 100 per wedstrijd. Toeschouwers en begeleiders worden beperkt in aantal. En alle andere corona-veiligheidsmaatregelen gelden nog steeds.

Probleem: heel wat organisatoren hebben ondertussen hun wedstrijden geannuleerd of uitgesteld. Cycling Vlaanderen heeft daarom zelf initiatief genomen en is op zoek gegaan naar organisatoren. In Kruisem werd niet geaarzeld toen Cycling Vlaanderen kwam aankloppen. Resultaat: de organisatie van Danilith Nokere Koerse en Cycling Vlaanderen slaan de handen in elkaar om de eerste jeugdwedstrijden te organiseren. Zaterdag 12 juni 2021 staan 2 reeksen voor heren junioren (9u30 en 12u30) en een wedstrijd voor dames elite (15u30) op het programma. Start en aankomst is in Nokere. Er is een selectief parcours uitgetekend; aankomst is niet op de bekende kasseien van Nokereberg, maar 200 meter verder. Het parcours gaat 10 x over Nokereberg en over rondes van 8,8 kilometer doorheen het glooiende landschap van Kruisem.

De afstanden worden beperkt gehouden; er worden telkens 9 rondes afgewerkt, goed voor 79,2 kilometer. Op die manier kan het jeugdwielerseizoen zich op gang trekken in Vlaanderen.

Elke renner mag slechts één begeleider meebrengen, maar die kunnen wel meteen terecht in de VIP-tent van Nokere, met zicht op de aankomst, waar publiek corona-proof welkom is.

Parkeren kan voor de deelnemers via de parking langs de Waregemsestraat en aan de Kasteeldreef in Nokere. Aan publiek of toeschouwers wordt gevraagd om zoveel mogelijk met de fiets naar Nokere te komen.

Voor de organisatie van Danilith Nokere Koerse is het de start van een drukke 10-daagse. Niet alleen zijn er de 3 wielerwedstrijden. Die avond wordt ook de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het EK live uitgezonden op groot scherm in Nokere. Net als de andere wedstrijden in de eerste ronde van het EK. En op zondag 20 juni is er het Belgisch Kampioenschap elite voor mannen en vrouwen, met start en aankomst in Waregem, maar met het parcours over Kruisem. In Nokere wordt dan een corona-proof VIP-event georganiseerd.