Erfgoed vind je overal. De ErfgoedApp helpt je het rijke aanbod ontdekken. Videomateriaal, audiofragmenten, opdrachten en augmented reality zorgen voor een unieke beleving en dat helemaal gratis op je eigen telefoon op tablet, op je eigen tempo en wanneer je maar wil.

Op Erfgoeddag op 24 april lanceert het Poperingse stadsarchief ‘Charlotjes Tijdreis’, een nieuwe ErfgoedApp-wandeling. Je volgt stripfiguur Charlotje Keikop door de geschiedenis van de stad en ontmoet sterke vrouwen met straffe verhalen.

De wandeling van anderhalve kilometer is ideaal voor gezinnen met kinderen. De app leidt je doorheen het stadscentrum, bij elke stop ontmoet je samen met Charlotje Keikop een sterke vrouw uit de geschiedenis van Poperinge. Aan de hand van de vragen en opdrachten help je Charlotje om terug naar onze eigen tijd te reizen. Als beloning mag je achteraf een origineel cadeautje kiezen bij dienst Toerisme. Om te starten download je de ErfgoedApp en zoek je naar ‘Charlotjes Tijdreis’. Je kan
ook de QR-code op de verschillende affiches en etalagestickers in het stadscentrum scannen. Je start aan de dienst voor Toerisme op de Grote Markt. De wandeling is volledig gratis.

Marie Curie in Poperinge

Stagiaire Yaicke Maselis ontwierp de wandeling als eindopdracht: “We willen kinderen de geschiedenis op een speelse manier laten ontdekken en tegelijk sterke vrouwen in de kijker zetten. Die zijn vaak nog onderbelicht in de geschiedschrijving van onze stad.”
Doreen Logie, geestelijke moeder van de Familie Keikop uit de Poperingse stadskrant, zorgde voor de tekeningen. Naast Charlotje Keikop gaf ze ook vorm aan de vrouwen, zoals onder andere Nobelprijswinnares Marie Curie en Leontine Permeke.


Schepen van Archief Loes Vandromme is blij met dit initiatief: “Onze archiefdienst presenteert weer een pareltje. Je leert op een laagdrempelige manier heel wat bij over bekende en minder bekende vrouwen die hier hun stempel op de geschiedenis hebben
gedrukt. Charlotjes Tijdreis is al de vierde ErfgoedApp-wandeling van de Poperingse archiefdienst. De dienst zoekt steeds vernieuwende manieren om het publiek kennis te laten maken met archief, zoals bijvoorbeeld een escaperoom voor klasgroepen, een Geocache, lessen oud schrift en Popsjot-activiteiten.”