Het derde leerjaar van het Sint-Franciscusinstituut van leerkracht Els Wemaere was de gelukkige winnaar van het Boekenbingospel van de voorbije Jeugdboeken-maand maart van Bibliotheek Poperinge. Ik mocht de lerares en haar klas een boekenpakket  ter waarde van 150 euro overhandigen.

De stad en de bib lieten ook tijdens dit speciale coronaschooljaar de scholen niet los. Omdat klassen niet meer langs mochten komen in de bib, draaide de bib de rollen om. Onder de noemer VroemVroem bracht de bib dit schooljaar vier keer boekenpakketten aan school voor telkens een 60-tal klassen.

Met steun van Vlaanderen en met begeleiding van Vives-Hogeschool ging de bib dit schooljaar ook aan de slag rond leesmotivatie en leesplezier in drie scholen: De Klimrank in Poperinge, Klavertje3 in Oostvleteren en De Zonnewijzer in Reningelst. In leesteams op school werden allerlei acties op poten gezet om kinderen aan het lezen te krijgen. Want voor ieder kind is er wel een leuk boek.

De tweede en de derde graad van De Ster, De Torteltuin en De Kastanje Proven deden dan weer mee met de Keileuke Boekenbende. Zij lazen en bespraken doorheen het schooljaar dezelfde boeken, een eigen Poperingse versie van de Kinder- en Jeugdjury.

Ook de jeugdboekenmaand in maart in het teken van ‘Lezen is een feest’! verliep anders dan normaal. Auteurslezingen kregen een virtuele variant en 70 klassen deden mee met de boekenbingo van de bib. De klassen kregen tof materiaal en fijne tips. De boekenbingo was zo de ideale manier om ‘anders’ met boeken bezig te zijn. Een boek kiezen voor iemand anders, een stukje voorlezen voor je vrienden, stripfiguren uitbeelden, een leesetalage maken of een boekentoren bouwen die even hoog is als de meester of juf, … Zo werd lezen toch nog een groot feest.

Naast de hoofdprijs voor het derde leerjaar, vielen nog vijftien andere klassen in de prijzen:

  • de leerlingen van het 2de leerjaar A en C, 4de leerjaar B, 5de leerjaar A en D van SFI
  • het 1ste en 4de leerjaar van De Torteltuin
  • de 2de graad van De Kleine Prins Abele
  • de 2de graad van De Waaier Watou
  • het tweede kleuter en het 5de leerjaar van De Zonnewijzer Reningelst
  • de 2de graad en de Mollenklas van De Akker Vleteren
  • de 2de graad en de zorgklas van De Krekel Roesbrugge krijgen een heus pretpakket om een feestje te vieren in de klas. Want lezen, dat is echt een feest!!