Voka-Zomerstage

28-08-2020

"Ook dit jaar was de Voka-zomerstage een fijne ervaring. Op 27 augustus ’20 was ik te gast bij maatwerkbedrijf Werminval in Merksem. Wat een mooi verhaal! Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voeren er, met begeleiding op maat, heel uiteenlopende en vaak moeilijke taken uit. Een uurtje meewerken op de afdeling die displays voor grootwarenhuizen maakt, het precisiewerk van productiecontrole voor de auto-industrie of goederen verpakken in krimpfolie, ik mocht er allemaal van proeven. Heel wat operatoren werken ook buiten het bedrijf of in een andere onderneming. Zo brachten we een bezoek aan de een ploeg groenonderhoud en in een bedrijf dat maskers maakt voor mensen die behandeld worden tegen kanker.  

Al wie hier werkt, doet zoveel meer dan enkel zijn of jaar job! Begeleiders halen de sterktes in de operatoren naar boven. Deze medewerkers krijgen een volwaardige plek binnen onze samenleving en kunnen zichzelf ontplooien. En de klanten? Die hebben minder zorgen en zijn tevreden. Zo levert Werminval en iedereen die daar aan de slag is een grote maatschappelijke meerwaarde.

Met deze stage mocht ik weer eens stappen zetten in een heel andere wereld en kon ik vanop de eerste lijn ontdekken hoe vermaatschappelijking van zorg in de praktijk kan worden vertaald. In mijn politiek werk, zowel Vlaams als lokaal, is dat immers iets dat ik blijvend op de agenda wil zetten en waar ik steeds meer mogelijkheden toe wil creëren. De resultaten die Werminval op dat vlak behaalt en de visie die zij als maatwerkbedrijf uitdragen, bewijzen dat vermaatschappelijking werkt en een win-win is voor alle betrokkenen én het grotere geheel. Deze stagedag heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat we daarop moeten blijven inzetten. Zeker een verrijkende en motiverende ervaring!"