Kweikersdag: nog 100 dagen te gaan

2 juli 2019
 
 

https://www.robtv.be/nieuws/lazuur-en-tiense-reuzen-ook-dit-jaar-hoogtepunten-van-kweikersdag-80973

Op 10 oktober ’19 is het zover: de Tiense feestdag, alias Kweikersdag. Precies 100 dagen voor deze feestelijke gebeurtenis, lanceren opgewekTienen en de stad Tienen het campagnebeeld en een oproep naar figuranten voor de intrede van de Tiense reuzen, begeleiders voor deze intrede én deelnemers voor de Lazuur.

De Tiense Kweikersdag op donderdag 10 oktober ’19 belooft weer een feestelijke gebeurtenis te worden. Dit jaar is de gezellige buurt rond ‘t Schip het middelpunt van de activiteiten. Achter de coulissen zijn de stadsdiensten en vrijwilligers al druk in de weer met de voorbereidingen. 

Voor het campagnebeeld deed de dienst communicatie dit jaar een beroep op het grafisch bureau Atelier Per Twee. Zij tekenden een ontwerp op maat uit met de Tiense reuzen, de schapendragers van de Lazuur en de typische gevel van het vroegere gasthuis op ’t Schipplein. Het beeld staat centraal in de uitgebreide communicatiecampagne die begin september, samen met het programma, gelanceerd wordt. 

Eén van de hoogtepunten wordt de Lazuur, de wedstrijd waarin wijken en deelgemeenten het tegen elkaar opnemen. De deelnemers leggen een parcours van 300 meter af tussen het zwembad De Blyckaert en ’t Schip (van water naar water). Hierbij dragen ze een zelfgemaakt schaap op de schouders. Elk team bestaat uit tien deelnemers uit tien leeftijdscategorieën. De ploeg die als eerste over de eindmeet komt, ontvangt het gouden vaandel. Nu al zijn er een tiental ploegen ingeschreven. Wie zijn buren, vrienden en familie wil mobiliseren om mee te strijden voor de eer, vindt alle info op www.lazuur.be.

Een andere hoogtepunt tijdens de Kweikersdag wordt ongetwijfeld de intrede van de Tiense reuzen. Tientallen gekostumeerde figuranten beelden knap uitgewerkte taferelen uit die zich in de loop der jaren in de Tiense geschiedenisboeken lieten noteren. In de hoofdrol zien we de reuzen Jan, Mie, Tiske en Nieke. Voor deze feestelijke intrede zijn opgewekTienen en de dienst evenementen en toerisme op zoek naar figuranten tussen 6 en 20 jaar oud. Zij zullen ingezet worden bij de volgende taferelen: 

  • reusjes: een groep kinderen van 6 tot 9 jaar toont de charme van Tienen en gaat gekleed zoals de reuzen van onze stad, Jan en Mie;
  • narren: de 10-jarigen nemen de narrenrol op zich en wakkeren de feestvreugde aan. Ze dragen vrolijke kledij en kunnen zich volledig laten gaan;
  • reuzenbegeleiders: zij zijn tussen 11 en 15 jaar oud en vormen de voorhoede van de reuzen. Ze dragen uiteraard stoere outfits;
  • erewacht van de reuzen: een groep jongeren tussen 16 en 20 jaar oud  heeft i.s.m. De Bietenclub de belangrijke taak om de reuzen Jan en Mie te beschermen. Ze lopen in gepaste outfit met hen mee en vormen het einde van de optocht, waarbij feest verzekerd is;
  • Tiense Kweikers: studentenclub Freya en andere jongeren warmen het publiek op en dragen een handgemaakte outfit met Kweikerskoppen.

De feestelijke intrede komt omstreeks 20.30 uur aan op 't Schip. De deelnemers verzamelen om 17.30 uur aan het Vrije Tijdscentrum. Meer praktische informatie volgt later. 

De organisatoren zoeken ook begeleiders om de taferelen en de stoet in goede banen te leiden: mensen die kunnen grimeren, ervoor zorgen dat iedereen op tijd klaar staat of ideeën hebben voor de uitwerking van de stoet. 

Al wie wil meehelpen of meelopen kan zich inschrijven via www.tienen.be/kweikersdag-inschrijven. Voor meer info kan je terecht op het nummer 016 80 56 87 (Annemie Smolders, dienst evenementen en toerisme) of kweikersdag@tienen.be. Inschrijven kan t/m zondag 15 september ’19.

BRON: www.tienen.be