Na twee diefstallen in maand tijd: kerkhof voortaan dicht vanaf zonsondergang

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland - 26 Nov. 2019

Nadat er in een maand tijd twee keer brons werd gestolen van graven op het kerkhof in de Aarschotsesteenweg, heeft het stadsbestuur van Tienen besloten om de poorten opnieuw te sluiten tussen zonsondergang en zonsopgang. Later komt er mogelijk ook camerabewaking.

Afgelopen weekend was het opnieuw prijs op het kerkhof aan de Aarschotsesteenweg. Nadat Fernand Degros een maand geleden vaststelde dat het bronzen beeld op het graf van zijn moeder gestolen was, overkwam Gustaaf Wouters hetzelfde. Van het graf van zijn echtgenote verdween een bronzen standbeeld. De keuze voor zulke beelden is niet vreemd: brons brengt net als koper een aardige duit op.

“Vroeger sloot een man die aan de overkant van de steenweg woonde, de poort van het kerkhof”, zegt een buurtbewoner. “Sinds hij overleden is, blijft de poort gewoon openstaan.”

Nu zal de stad de poorten van het kerkhof ‘s avonds opnieuw sluiten. “Die maatregel treedt nog deze week in werking”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “ Het is onaanvaardbaar dat er diefstallen worden gepleegd op het kerkhof. Nu de donkere wintermaanden voor de deur staan, gaan we de begraafplaats opnieuw afsluiten tussen zonsondergang en zonsopgang.”

Een oplossing op korte termijn is dus al voorhanden, maar ook op lange termijn bekijkt de stad hoe ze de veiligheid op de begraafplaats kan verhogen. “Nu gaan we nog old school te werk, met het hangslot op de poort”, zegt Partyka. “Op lange termijn is camerabewaking een optie, maar dat vergt wel wat planning. Er zijn plannen voor de herinrichting van de begraafplaats, dus nemen we de beveiliging ervan zeker mee.”

Of er een bende aan het werk is, is nog onduidelijk.

Michiel Munten

Opnieuw bronsdiefstal op kerkhof

Het Laatste Nieuws/Brabant-Hageland - 25 Nov. 2019

Gustaaf Wouters uit Tienen reageert geschokt op de diefstal aan het graf van zijn overleden vrouw Jeannine Obers.

”Toen ik eind oktober het artikel in jullie krant las over de diefstal van een bronzen Mariabeeld op het kerkhof aan de Aarschotsesteenweg, stuurde ik uit ongerustheid een mail naar het stadsbestuur met het dringend verzoek om de poorten ‘s nachts weer te sluiten, zoals vroeger, en deze te voorzien van een alarm. Helaas kreeg ik hierop weinig respons.”

Vrijdag stuurde Gustaaf opnieuw een mail naar het stadsbestuur. “Mijn oproep tot snelle interventie was helaas gegrond: ondertussen hebben dieven het bronzen beeld op het graf van mijn geliefde echtgenote los gewrongen en gestolen. Dit heeft mij, mijn kinderen en de hele familie in shock achtergelaten. Grafschending en diefstal op een kerkhof gaan ons petje te boven. Dit kan de stad Tienen en haar bestuurders toch niet tolereren! Uiteraard heb ik meteen klacht ingediend bij de politie, maar het kwaad is geschied.”

Naar buitenland

Volgens Gustaaf was het geen evidentie om het beeld van het graf los te maken. “Het beeld, zo’n 80 centimeter groot, was stevig verankerd.”

Maar dat was ook het beeld op het graf van de moeder van Ferdinand Degros. “De dieven komen overdag op prospectie en slaan ‘s nachts hun slag”, vermoeden beide heren. “Dat is ook niet zo moeilijk als de poorten van de begraafplaats ‘s nachts open blijven.”

Ferdinand deed in onze krant een oproep naar eventuele getuigen van de diefstal, maar die bleek zonder gevolg. “Helaas zijn de daders niet gevonden. Ik spreek van daders omdat je zo’n zwaar beeld nooit alleen kunt stelen. De vrees is groot dat ik het beeld niet meer zal terugvinden. Waarschijnlijk zal het naar het buitenland verscheept zijn, waar het doorverkocht of gesmolten is. Voorlopig zet ik niets anders van grote waarde op het graf. Ik durf gewoon niet meer.”

”Diefstal op het kerkhof is onaanvaardbaar”, stelt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Samen met de politie onderzoeken we of er een bende actief is en met de dienst begraafplaatsen bespreken we onmiddellijk of we het kerkhof terug kunnen afsluiten ‘s avonds. Op termijn zullen we ook bekijken of camerabewaking nodig is. Bij deze herinrichting als parkbegraafplaats moet het kerkhof toegankelijk zijn, maar moet tegelijk veiligheid gegarandeerd zijn.”

VANESSA DEKEYZER