Voor de vierde keer zetten we de schoonheid van onze stad en de magie van licht samen in om een unieke wintersfeer te scheppen. ‘Ontwaken’ is dit jaar het thema van Brugges Lichtbelevingswandeling. Dat de stad wakker is, zal in deze editie van Wintergloed blijken op acht iconische, fascinerende plekken.

Dit jaar is er een compact, maar indrukwekkend parcours: we maken het gezellig met enkele prachtige lichtkunstwerken, verspreid over een wandeling van 2,8 kilometer. Bij elke installatie staat een infozuil en een plannetje zodat het geheel overzichtelijk en makkelijk bereikbaar is. 

Het lichtparcours toont de stad in al haar verscheidenheid: het BMCC wordt uitgelicht: een plek van internationale ontmoetingen in een stadsdeel dat de voorbije jaren veel nieuwe, dynamiserende functies kreeg. Met washlights en lasermapping wordt het iconisch potentieel van dit innovatieve gebouw in de verf gezet.

We gaan ook niet  aan onze historische monumenten voorbij: videomapping wekt de ruïne van het oude waterhuis langs de groene vesten tot leven en duizenden ledlichtjes blazen de tuin van de Sint-Godelieveabdij een nieuwe adem in. We zouden niet in Brugge zijn als we water geen rol lieten spelen in de betovering: de Kapucijnenrei en de fontein in het Koning Albert I-park vormen een dankbaar canvas, en dat geldt ook voor het groen van onze parken. Ook de winterbar en de schaatspiste betrekken we in het lichtverhaal. Afwisseling troef dus, en alles op maat van onze prachtige stad. 

Tot en met 8 januari krijgt wandelen in Brugge een extra dimensie, want de stad zal de komende winterweken elke avond, rond het uur dat de zon gaat slapen, magisch ontwaken. Elke dag van 17u00 tot 24u00 kan je lichtinstallaties bewonderen. 

Foto: Kris Blomme