Heb je #PlekVrij voor Oekraïners op de vlucht? Meld het aan jouw gemeente.

Publicatiedatum

Auteur

Sammy Mahdi

Deel dit artikel

De afgelopen dagen kwam een grote golf van solidariteit op gang om Oekraïners op de vlucht te helpen. Mensen bieden spontaan onderdak aan en willen de handen uit de mouwen steken. Anderzijds kan er ook een grote operationele nood zijn om Oekraïners bij hun aankomst in België te begeleiden als grote groepen Oekraïense vluchtelingen zich naar België zouden begeven.

Op initiatief van Staatssecretaris Sammy Mahdi werden alle partners en diensten die hierin een rol kunnen opnemen, samengebracht in een Task Force “Bescherming en Opvang Oekraïners”. Deze Task Force tekende in samenspraak met het Nationaal Crisiscentrum en de gouverneurs van ons land de structuur uit om vluchtende Oekraïners te ontvangen. De federale overheid zal voorzien in een onthaalcentrum in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel. Daar zullen Oekraïners geregistreerd worden, hun aanvraag tot automatische bescherming kunnen doen en eerste onderdak krijgen van beperkte duur. Van daaruit zal de verdere dispatching gebeuren naar lokale besturen voor de huisvesting van Oekraïners. Burgers die solidair wensen te zijn en tijdelijk onderdak wensen te bieden aan vluchtende Oekraïners in afwachting van een definitieve plaats om te wonen kunnen zich aanmelden bij hun gemeente. De gemeenten staan samen met het Nationaal Crisiscentrum in voor de coördinatie van de huisvesting op het terrein.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V):

“De mails en berichten die binnenkomen van de bevolking zijn enorm. Iedereen wil helpen. Deze oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Het is belangrijk dat we een gecoördineerde aanpak hanteren om Oekraïners die op de vlucht zijn te begeleiden. Dat doen we via het Crisiscentrum en de lokale besturen. Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Meld dit dan zeker bij je gemeente”.

De Task Force “Bescherming en Opvang Oekraïners” werd opgericht op initiatief van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi om alle concrete en operationele vragen rond de situatie in Oekraïne te coördineren. Naast de asiel en migratiediensten zijn ook het Federaal crisiscentrum en de FOD Buitenlandse Zaken vertegenwoordigd. Ook verschillende kabinetten nemen deel aan de werkzaamheden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi roept morgen ook een Interministeriële Conferentie (IMC) samen met bevoegde ministers van de gewesten en de gemeenschappen. Doelstelling is om alle bevoegdheidsniveaus te informeren over de uitdagingen gelinkt aan de ontvangst van Oekraïners op de vlucht en om gezamenlijke inspanningen te doen om deze mensen te integreren in het dagdagelijkse leven. Duurzame huisvesting is daar één aspect van, maar evengoed kinderen school laten lopen of mensen werk helpen te vinden zodat zij de draad van hun leven op een goede manier kunnen oppikken.

Ik heb een #PlekVrij. Wat moet ik doen? 

Bedankt voor jouw solidariteit! Neem contact op met de gemeente. Beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen je vrij hebt en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, en dergelijke meer) het precies gaat. Vermeld ook zeker jouw contactgegevens en adres.  
De gemeente zal deze info centraliseren en bezorgen aan het Nationaal Crisiscentrum. De gemeenten zijn zich nog volop aan het organiseren om dit alles in goede banen te leiden, dus wees geduldig als je de gemeente contacteert om een plek aan te bieden.

Vragen als gemeentebestuur? Kijk hier.

Nieuws

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Nederlands is de sleutel tot participatie en kansen

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.

Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.