Campagne 'Leef zonder filter' bereikt meer dan 300.000 jongeren

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Midden januari lanceerde minister Jo Vandeurzen de ‘Leef zonder filter’-campagne. Maar liefst 65% van de Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar kreeg de boodschap afgelopen maand te zien op sociale media.

Het initiatief, met als boegbeeld Nora Gharib uit de film Patser, heeft een duidelijke boodschap voor jongeren: ga het gesprek aan met vrienden, familie, klasgenoten,… als je je niet helemaal fit in je hoofd voelt. Ongeacht de sociale media: durf te leven zonder filter.

Campagne Zelfzorg from VandeurzenJ on Vimeo.

De campagne loopt nog tot en met 25 februari 2018. Al meer dan 100.000 Vlamingen gingen ondertussen naar de website www.leefzonderfilter.be voor tips in verband met zelfzorg. Minister Jo Vandeurzen is alvast zeer tevreden over de resultaten.

“In ons beleid hebben we bijzondere aandacht voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen. Het is echter niet evident om deze doelgroep te bereiken, maar met deze campagne zijn we daarin geslaagd. Vlak na de lancering van de campagne piekte www.leefzonderfilter.be tot 10.000 bezoekers op één dag. We blijven herhalen aan jongeren: “Praat over je gevoelens en over hoe het met jezelf en met vrienden en ouders gaat. Eet gezond, beweeg en slaap voldoende”. Op dit moment bekijken we om deze campagne een vervolg te geven.”

De zelfzorgcampagne kadert in het Vlaams Actieplan Geestelijke Gezondheid. Het is een expliciete doelstelling om met deze campagne de zelfzorg onder jongeren te versterken. Aansluitend zijn onlangs bijkomende middelen uitgetrokken voor de realisatie van een programma ‘vroeginterventie –en detectie’, een eerstelijnspsychologische functie voor kinderen en jongeren in het kader van de oproep ‘één gezin, één plan’ en wordt er geïnvesteerd in specifieke woonvormen voor jongvolwassenen met psychische problemen.

Nieuws

Federale regering bereikt akkoord met banken voor transparantere spaarrekeningen

Minister van Financiën Vincent van Peteghem tekende vandaag, samen met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, een protocol met de bankensector. Dat protocol zorgt voor meer transparantie op spaarrekeningen, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.

Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager. 

Vrouw & Maatschappij wil een totaalverbod op deepnudes-apps

Het maken en verspreiden van deepnudes zijn een zeer verontrustende trend. Eind september getuigden enkele ’bekende Vlamingen over valse naaktbeelden die kwalijk van hen verspreid werden. Naar aanleiding van de Internationale dag tegen het geweld op vrouwen wil Vrouw & Maatschappij (V&M) , de politieke vrouwenbeweging van cd&v, het zorgwekkende probleem van deepnudes onder de aandacht brengen en oproepen tot een totaalverbod van apps en websites die dit mogelijk maken.

Ze bieden -vaak gratis- de mogelijkheid aan om een alledaagse foto of video zomaar om te vormen tot een naaktbeeld. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken. Vrouw & Maatschappij roept dan ook op tot een totaalverbod op deze apps.