Campagne 'Leef zonder filter' bereikt meer dan 300.000 jongeren

Publicatiedatum

Auteur

Jan Vanderhoeven

Deel dit artikel

Midden januari lanceerde minister Jo Vandeurzen de ‘Leef zonder filter’-campagne. Maar liefst 65% van de Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar kreeg de boodschap afgelopen maand te zien op sociale media.

Het initiatief, met als boegbeeld Nora Gharib uit de film Patser, heeft een duidelijke boodschap voor jongeren: ga het gesprek aan met vrienden, familie, klasgenoten,… als je je niet helemaal fit in je hoofd voelt. Ongeacht de sociale media: durf te leven zonder filter.

Campagne Zelfzorg from VandeurzenJ on Vimeo.

De campagne loopt nog tot en met 25 februari 2018. Al meer dan 100.000 Vlamingen gingen ondertussen naar de website www.leefzonderfilter.be voor tips in verband met zelfzorg. Minister Jo Vandeurzen is alvast zeer tevreden over de resultaten.

“In ons beleid hebben we bijzondere aandacht voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen. Het is echter niet evident om deze doelgroep te bereiken, maar met deze campagne zijn we daarin geslaagd. Vlak na de lancering van de campagne piekte www.leefzonderfilter.be tot 10.000 bezoekers op één dag. We blijven herhalen aan jongeren: “Praat over je gevoelens en over hoe het met jezelf en met vrienden en ouders gaat. Eet gezond, beweeg en slaap voldoende”. Op dit moment bekijken we om deze campagne een vervolg te geven.”

De zelfzorgcampagne kadert in het Vlaams Actieplan Geestelijke Gezondheid. Het is een expliciete doelstelling om met deze campagne de zelfzorg onder jongeren te versterken. Aansluitend zijn onlangs bijkomende middelen uitgetrokken voor de realisatie van een programma ‘vroeginterventie –en detectie’, een eerstelijnspsychologische functie voor kinderen en jongeren in het kader van de oproep ‘één gezin, één plan’ en wordt er geïnvesteerd in specifieke woonvormen voor jongvolwassenen met psychische problemen.

Nieuws

Cd&v wil af van verplichte ziektepensioen voor statutaire ambtenaren

Het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren moet omgevormd worden zodat het dichter bij het ziektepensioen voor werknemers ligt. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) dient een voorstel in voor een hervorming van het ziektepensioen voor statutaire ambtenaren.

Betaalbare woningen voor werkende starters

Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Jonge werkende gezinnen kunnen geen woning meer veroorloven. We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. Zo zetten we de huizenmarkt in beweging en daalt de prijs van starterswoningen.

Nog geen langetermijnoplossing voor lerarentekort

“In februari dit jaar gaf ik samen met cd&v een aanzet voor een lerarenloopbaanpact, een plan om op lange termijn de lerarenloopbaan aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort te helpen oplossen. Vandaag worden er met dit nieuwe decreet een aantal belangrijke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Ik blijf op mijn honger zitten, er is onverminderd nood aan een langetermijnvisie en -aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v).