Zowel virtuele als fysieke omruilkassa noodzakelijk op elk evenement
25-07-2012
CD&V-senator Dirk Claes pleit voor optimaal gebruik omruilkassa
Aanstaande vrijdag gaat het festival Tomorrowland van start, dat in maart nog uitgeroepen werd tot het beste dancefestival ter wereld. Het festival was in enkele minuten uitverkocht en op eBay en tweedehands.be werden al snel forse sommen geld gevraagd voor tickets.
Tickets voor festivals en concerten hebben de laatste jaren meer en meer te kampen met het zwarte verkoopscircuit op het internet. Op het web worden kaarten van - vaak uitverkochte - festivals aangeboden tegen een veelvoud van de officiële verkoopprijs. Die alternatieve tweedehandsmarkt wordt vaak gestuurd door speculanten die systematisch tickets aankopen. Op die manier worden de prijzen kunstmatig de hoogte ingejaagd.
Er werden reeds enkele initiatieven genomen om dit fenomeen tegen te gaan. Zo werd in 2006 onder de toenmalige minister van Economische Zaken en de concertpromotoren Live Nation en TeleTicketService een gentlemen's agreement afgesloten voor concerten en festivals met een hoog risico op doorverkoop. Voor deze manifestaties geldt o.a. dat er maximum 4 tickets gekocht kunnen worden, dat de tickets op naam staan en verder enkel nog doorverkocht kunnen worden met de toestemming van de officiële ticketverdeler of organisator. In alle andere gevallen kan de organisator de tickets annuleren.
Verschillende organisaties maken al gebruik van een "omruilkassa" om de verkoop van festivaltickets op de zwarte markt tegen te gaan. Bij Tomorrowland gaat het om een virtuele omruilkassa op hun website. Via een omruilkassa kunnen tickets doorverkocht worden en dit aan officiële ticketprijzen. Wie om welke reden dan ook een ticket over heeft, kan het aanbieden voor verkoop.
In een schriftelijke vraag aan de minister van Economie vroeg senator Dirk Claes naar de plannen om de omruilkassa verplicht op te leggen.
Dirk Claes: "Het zou goed zijn als elke organisatie zou werken met een officiële omruilkassa, zoals nu al het geval is bij o.a. Rock Werchter en Pukkelpop. Op die manier kan men gemakkelijk en tegen een correcte prijs tickets kopen en verkopen, en worden de prijsverhogingen op de zwarte markt ingeperkt."
Het gebruik van een omruilkassa is momenteel niet verplicht, maar dat ziet Dirk Claes graag anders. Hij hoopt dat de minister snel een bijeenkomst organiseert om een hernieuwing en/of uitbreiding van het gentlemen's agreement met de sector te bepleiten. Zo stelt Claes concreet voor om te werken met een virtuele omruilkassa in de aanloop van het festival en op de dag van het festival zelf een fysieke kassa.
De minister gaf aan dat hij de eventuele verplichting van een omruilkassa zal bespreken op de volgende bijeenkomsten met de officiële ticketverkopers. Volgens Dirk Claes is het een goede zaak dat zij in het debat betrokken worden. "De regelgeving is immers complex. Zo zijn de bekendste doorverkopers van concerttickets gevestigd in het buitenland, wat ertoe leidt dat België weinig vat heeft op deze ondernemingen. De omruilkassa is echter een goede remedie tegen het doorverkopen van festivaltickets aan woekerprijzen, waardoor deze bedrijven de facto buitenspel gezet worden."
De senator zal bij de minister van Economische Zaken aandringen om zowel de virtuele als de fysieke omruilkassa bij grote evenementen steeds te voorzien. Zo hebben bezoekers of festivalgangers steeds een idee waar ze voor ver- of aankoop van tickets terecht kunnen.