Zorgzame begroting
03-04-2015
Na de economische crisis en de wijziging van de Europese regelgeving, die Vlaanderen verplicht de kosten van diverse PPS-constructies rechtstreeks in de begroting op te nemen, was al duidelijk geworden dat het aanhouden van een begrotingsevenwicht niet langer aangewezen was. Nog meer besparen, zo snel na de besparingsronde vorig jaar, zou heel wat sectoren pijnlijk raken. CD&V pleitte daarom al enige tijd voor een verstandige begroting, die weliswaar geen afbreuk zou doen aan de zorg voor een stabiele financiële toekomst, maar tegelijk het investeringsritme niet doodkneep. Door het tekort tot 550 miljoen euro te beperken, doet de regering 210 miljoen euro beter dan de Hoger Raad voor Financiën vooropstelde. Het doel blijft wel om in 2017 een begrotingsevenwicht te bereiken.
CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel: "We wilden vooral niet nog snijden in de zorgzame sectoren – waaronder onderwijs en welzijn –, Vlaamse investeringen en de economie. Even belangrijk is dat het evenwicht dat de regering heeft gevonden ook het begrotingstraject 2017 niet in gevaar brengt. Het maakt dat gezien de omstandigheden een begroting werd afgeleverd die zorgzaam is voor mensen én de toekomst."
Investeringen in scholen, rusthuizen, de kinderopvangsector, ouderenzorg en de zorg voor personen met een handicap blijven onverkort overeind.
Het nieuwe beleid dat eerder in de begroting werd voorzien blijft dus integraal behouden:
65 miljoen in welzijn (kinderopvang, personen met een handicap)
50 miljoen extra in scholenbouw
5 miljoen extra in landbouw en leefmilieu
20 miljoen in O&O
10 miljoen extra voor Vlaanderen Radicaal Digitaal
Van den Heuvel toont zich ook voorstander van de vereenvoudiging en vergroening van schenkingsrechten waartoe de regering besliste: "Niet alleen levert dit extra inkomsten op, het is ook een gezinsvriendelijke maatregel die bijdraagt tot energiezuinige investeringen én die de private huurmarkt versterkt."