Waar zal je verblijven als je wilsonbekwaam wordt? In welk rusthuis breng je je oude dag door en welke dokter zal je verzorgen? Minister van justitie Koen Geens zorgt dat je dit al op voorhand kan vastleggen in een voorzorgsvolmacht. Meer dan 150.000 Belgen lieten in de afgelopen jaren een voorzorgsvolmacht opstellen.
Op die manier stellen ze hun financiële toekomst veilig in het geval ze wilsonbekwaam zouden worden. Met deze voorzorgsvolmacht beschermen ze zichzelf en zorgen ze voor meer duidelijkheid voor hun naasten. In 2014 werd de voorzorgsvolmacht ingevoerd. Het aantal volmachten stijgt jaar na jaar.
Dagelijks registreeren 150 mensen een zorgvolmacht in ons land, een groei van bijna 50% tegenover 2018. "De groeiende interesse is geen verrassing", zegt Bart Azare van notarisfederatie Fednot. "Het is een uitstekend instrument om jezelf te beschermen indien je door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om zelf je vermogen te beheren."
Minister van justitie Koen Geens: “Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes. Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning.”
Voorheen kon je alleen voorzorgsmaatregelen nemen wat betreft financiële transacties. Dankzij een wet van Koen Geens kan je via de zorgvolmacht heel wat zaken op voorhand vastleggen: geldzaken regelen, schenkingen en successieplanning vastleggen, vastgoed verkopen, bepalen welke arts en welk ziekenhuis jou mag behandelen, in welk rust- of verzorgingstehuis je wil verblijven, welke medische behandelingen je nog wenst te ondergaan, ...
De notaris moet de akte wel registreren in het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten om dit tot een bindend document te maken.
Ongeveer 100.000 mensen in België zijn wilsonbekwaam. Het gaat bijvoorbeeld om demente ouderen, comapatiënten, mensen met een mentale handicap of mensen met psychische stoornissen. Hoe beter je jezelf voorbereidt op de toekomst, hoe meer je zelf in de hand blijft houden wanneer je geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld dementie.
Vorig jaar paste ik de wet aan, mensen moeten hun toekomst in handen kunnen nemen. Blij dat er 50 procent meer mensen gebruik maken van de zorgvolmacht. #beleid werkt https://t.co/dYkG9y3VZB
— Koen Geens (@Koen_Geens1) January 24, 2020