De Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, 3 december, staat in teken van een inclusieve samenleving waarin ook personen met een handicap volop kunnen participeren. Het Vivaldi-regeerakkoord bevat in dit kader een belangrijke beslissing: de afschaffing van de zogenaamde ‘prijs van de liefde’.
CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri, die het thema opvolgt, is opgetogen over deze beslissing: “Liefde wordt niet langer afgestraft bij mensen met een beperking. Vanaf 2021 heeft trouwen of samenwonen niet langer een impact op de integratietegemoetkoming.” Er zijn echter nog vele andere stappen te zetten, meent Lanjri. “Een bevraging van 1.144 mensen die vandaag bekend werd gemaakt door Unia toont dat mensen met een beperking op de eerste plaats bekommerd zijn om hun financiële situatie. Na de ‘prijs van de liefde’ moeten we ook de ‘prijs van arbeid’ afschaffen. Mensen met een beperking die door een job inboeten op hun integratietegemoetkoming, dat kan niet. Ik zal hier bij de Minister op blijven aandringen.”
Vandaag verliezen mensen met een handicap die trouwen of gaan samenwonen een deel van hun integratietegemoetkoming. Dit is de zogenaamde ‘prijs van de liefde’ die ze betalen. Nahima Lanjri: “Dit is absurd. De integratietegemoetkoming heeft als doel om mensen met een handicap financieel te ondersteunen bij de extra kosten die ze maken om zich te integreren in de samenleving. Samenwonen of getrouwd zijn heeft geen impact op deze kosten. Ik pleit al jaren voor de afschaffing en ben zeer opgetogen dat dit opgenomen is in het regeerakkoord.”
Daarnaast zal de regering de inkomensvervangende tegemoetkoming geleidelijk optrekken tot de Europese armoedegrens. Wie door een handicap niet kan werken of minder verdient dan iemand zonder handicap, heeft recht op zo’n inkomensvervangende tegemoetkoming. Lanjri: “Deze tegemoetkoming zal dus de komende jaren stijgen. Mensen met een handicap krijgen zo meer financiële ademruimte. Ook dit is een zeer goede beslissing die geen dag te vroeg komt.”
Volgens Lanjri is de strijd echter nog niet gestreden: “Vandaag verliezen mensen met een beperking een deel of hun volledige integratietegemoetkoming als zij aan de slag gaan als werknemer. Deelnemen aan de arbeidsmarkt wordt dus in feite afgestraft. Ik ijver daarom voor het afschaffen van de “prijs van de arbeid” in de berekening van de integratietegemoetkoming. Eerder heb ik hier al een voorstel neergelegd om de impact van een arbeidsaanstelling op de tegemoetkoming te verminderen. Ik zal hier bij de Minister op blijven aandringen.”