Het Riziv, de FOD Volksgezondheid en de geestelijke gezondheidszorgsector hebben een akkoord bereikt over de terugbetaling van psychologische zorg in het kader van het protocol ‘geestelijke gezondheid’. Vanaf 1 september heeft iedere Belg recht op 20 terugbetaalde sessies bij de psycholoog per jaar, tegen 11 euro per consultatie. Ook de vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen wordt opgekrikt, tot 75 euro per individuele sessie. Ook stijgt het voorziene federaal budget naar bijna 152 miljoen euro, wat bijna vier keer zoveel is als het budget voor 2020. Bovendien zal een verplichte doorverwijzing door de huisarts niet langer noodzakelijk zijn voor de terugbetaling, wat in grote mate zal bijdragen tot de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de zorg.
Els Van Hoof: "Eerste stap richting laagdrempelige en betaalbare geestelijke gezondheidszorg."
Hiermee wordt deels uitvoering gegeven aan de resolutie rond de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg van CD&V-Kamerlid Els Van Hoof, die werd goedgekeurd op 2 juli 2020 en die een belangrijke impuls gaf voor een grondige hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. Zij reageert tevreden. Van Hoof: “Geestelijke gezondheidszorg mag niet enkel iets voor de hogere middenklasse zijn, maar moet laagdrempelig en betaalbaar zijn voor iedereen. Vooral cruciaal is dat de sector deze keer betrokken is in de hervorming. Elke zelfstandig psycholoog zal kunnen instappen in het systeem, zonder dat ze verbonden moeten zijn aan een centrum. Het huidige systeem is veel te complex voor zowel patiënten als psychologen. Het tarief voor psychologen lag te laag, en huisartsen wisten vaak niet welke klinische psychologen of orthopedagogen in hun regio gecontracteerd waren. Slechts een 500-tal van de 15.000 erkende psychologen werd gecontracteerd in het systeem.”
Slechts eerste stap
Toch is de hervorming voor Van Hoof slechts een eerste stap. Van Hoof: “Ik ben benieuwd naar de concrete uitwerking, en hoe dit akkoord zal passen binnen de bredere hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. We moeten naar een systeem op twee niveaus. Een eerste algemeen niveau dat matige psychologische problemen opvangt en vlot toegankelijk is, zonder bepaalde toelatingsvoorwaarden en voorschriften. En een tweede niveau dat gespecialiseerde zorg aanbiedt wanneer het eerste niveau niet volstaat.”
Voor de Leuvense politica moeten we naar een volledige paradigmashift. Van Hoof: “Het taboe en stigma dat mensen met mentale problemen torsen moet op schop. Toen turnster Simone Biles opgaf op de olympische spelen omwille van de immense mentale druk die ze ervaarde, leidde dit tot vele lacherige reacties. Ze zou haar team in de steek laten, en mentale problemen als ‘excuus’ gebruiken. Zou men dat ook zeggen als ze haar been gebroken had? Mentale problemen worden blijkbaar nog altijd gepercipieerd als een uiting van zwakte. We moeten naar een model waarbij een bezoek aan de psycholoog even normaal is als een bezoek aan de huisarts."