CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle wil het verbod voor huisartsen om de derdebetalersregeling toe te passen opheffen. Ze diende eerder hierover een wetsvoorstel in en herhaalt vandaag haar oproep op de Dag van de Huisarts. Met een derdebetalersregeling moet een patiënt enkel het remgeld betalen en vergoedt de ziekteverzekeraar de zorgverstrekker rechtstreeks. Vandaag worden artsen nog altijd verboden om de derdebetalersregeling toe te passen bij een raadpleging, hoewel velen dit in de praktijk toepassen. De achterhaalde wetgeving moet daarom op schop, aldus Muylle. Op termijn pleit CD&V ook voor een algemene toepassing van de derdebetalersregeling voor alle patiënten, met een elektronisch globaal medisch dossier.
“Gezondheidszorg is een basisrecht. Het volledig voorschieten van een raadpleging blijft nog altijd een drempel voor vele patiënten en zorgt ervoor dat patiënten hun verzorging uitstellen of zelfs afstellen. Een derdebetalersregeling is dus een belangrijke drempelverlagende maatregel die de gezondheidszorg toegankelijker en betaalbaarder maakt. Een verbod hierop werkt een vicieuze cirkel in de hand van grotere medische problemen en oplopende medische kosten. Daarom pleit ik in een eerste fase voor de opheffing van dit verbod. In een tweede fase moeten we de derdebetalersregeling volledig veralgemenen. Dat is socialer en efficiënter voor patiënt én zorgverlener”, zegt Nathalie Muylle.
Met een zogenaamde ‘derdebetalersregeling’ moet een patiënt enkel het remgeld (eigen aandeel) betalen. Je ziekteverzekering vergoedt dan je zorgverstrekker rechtstreeks. Op die manier moet je na een bezoekje bij een zorgverstrekker niet meer de rekening integraal voorschieten, maar enkel nog het bedrag betalen dat niet door je ziekteverzekering wordt terugbetaald.
De wetgeving voorziet momenteel in drie soorten derdebetalersregelingen. De toepassing van de derdebetalersregeling is verplicht wanneer de patiënt uitdrukkelijk erom verzoekt bij het beheer van zijn/haar Globaal Medisch Dossier (GMD). In een aantal gevallen kan de huisarts zelf kiezen of hij gebruik wenst te maken van de derdebetalersregeling maar niet voor raadplegingen en bezoeken. Dit blijft verboden met uitzondering voor personen in financiële nood, mensen met een chronische ziekte of met een verhoogde tegemoetkoming.
Afschaffing van het verbod en uitbreiding naar alle patiënten met een e-GMD
CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle diende eerder een voorstel in om meer aandacht te vragen voor deze complexe situatie. Volgens haar zou het verbod op de derdebetalersregeling bij de huisarts onmiddellijk afgeschaft moeten worden. Op het terrein passen vele huisartsen de derdebetalersregeling toe en blijven met de onzekerheid of ze niet op de vingers zullen worden getikt. Met het opheffen van het verbod hebben ze alvast zelf de keuze en kunnen ze ook ingaan op de vraag van de patiënt. Dit is maar een eerste noodzakelijk stap. CD&V wil graag het debat voeren over de veralgemening van de derdebetalersregeling gekoppeld aan het elektronisch Globaal Medisch Dossier.