Deze crisis heeft de focus op zorg en gezondheid gezet. Innovatie kan ons op veel vlakken vooruit helpen. Zo zien we dat mensen heel verschillend reageren op een besmetting met corona. Voor de ene persoon zijn er slechts lichte symptomen, voor anderen is het ziektebeeld veel zwaarder en worden zij opgenomen in het ziekenhuis. De zorg, de behandeling die nodig is, is dan ook heel verschillend. Daarom voorziet minister van Innovatie Hilde Crevits 12 miljoen euro voor innovatie in zorg en gezondheid. Zodat er bijvoorbeeld op een meer gepersonaliseerde manier gewerkt kan worden.
Daarbij werken onze top kennisinstellingen, de biotech- en farma-industrie en onze ziekenhuizen samen, om het onderzoek rond cruciale domeinen van de geneeskunde en de zorg van de toekomst te stimuleren. Zo maken we de stap voorwaarts. Dit plan is nu in haar laatste voorbereidende fase.
Inzetten op gepersonaliseerde geneeskunde.
Geen enkel mens is hetzelfde, elke mens reageert anders op bepaalde behandelingen. Door een behandeling af te stemmen op de individuele patiënt, kan je een beter resultaat krijgen, dus betere geneeskunde en op die manier zorg op maat. Via innovatie doorbraken realiseren in de geneeskunde, zorgt voor betere zorg en dus minder werkdruk voor de zorgsector.
Dit is ook relevant voor COVID-patiënten. Zo blijkt dat COVID patiënten met verschillende type aandoeningen, een verhoogd risico hebben op zwaardere COVID symptomen. Denk hierbij aan genetische aandoeningen of leeftijd en overgewicht, die allen een rol spelen bij de mate en ernst van klachten. Zo kan het virus bij de ene veel harder toeslaan dan bij de andere. Een betere behandeling per individu kan dus zorgen voor het ‘ontzorgen van de zorg’.
Een voorbeeld
"Plug ’n patch" is een mooi project van innovatie en technologie in de zorg: medische pleisters verzamelen data van een patiënt doorheen de tijd om de zorg van die patiënt individueel te optimaliseren. Bijvoorbeeld revalidatie van patiënten kan zo gemonitord worden op afstand, waardoor ze thuis kunnen revalideren. Dat ontlast de zorginstellingen, maar is ook op menselijk gebied een mooie stap vooruit.