Zonnekaart van Vlaanderen tegen de zomer van 2016
10-06-2015
Tegen de zomer van 2016 zal een zonnekaart opgemaakt worden voor heel Vlaanderen. Met behulp van de zonnekaart zal het mogelijk zijn om voor elk dak in Vlaanderen te bepalen of het geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Dat blijkt uit het antwoord van de bevoegde minister op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne.
Met behulp van een zonnekaart kunnen gezinnen of bedrijven nagaan of het dak van hun woning of bedrijfsgebouw geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en hoeveel m² zonnepanelen ze daarop zouden kunnen leggen. Rekening houdende met de hellingsgraad van het dak, de oriëntatie en eventuele schaduw van omliggende ‘hindernissen’ doet het achterliggende programma ook een voorspelling van de mogelijke opbrengst van de zonnepanelen. Op vraag van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne gaf de Vlaamse minister bevoegd voor energie aan dat tegen de zomer van 2016 een zonnekaart gemaakt zal worden voor heel Vlaanderen.
Robrecht Bothuyne: “Een zonnekaart kan de gezinnen heel wat waardevolle informatie geven om wel of niet voor zonne-energie te kiezen. Een perfect voorbeeld van hoe de overheid de mensen kan ondersteunen met objectieve informatie bij hun keuzes.”
Naast de zonnekaart werkt de minister nog aan een charter in verband met groepsaankopen. Dit is een tweede initiatief ter ondersteuning van PV-installatie’s. Dit charter moet meer rechtszekerheid bieden aan de consument die intekent op een groepsaankoop. Het charter moet er ook voor zorgen dat lokale installateurs in aanmerking komen voor het plaatsen van die zonnepanelen. Op die manier komen de groepsaankopen niet alleen terecht bij grote buitenlandse bedrijven. Dit garandeert een betere service aan de gezinnen bij eventuele problemen. Eveneens zorgt het voor lokale tewerkstelling.
Robrecht Bothuyne: “Met een PV-installatie die geplaatst wordt met een groepsaankoop haal je al een rendement van 5%, ook zonder subsidies. Dus zonnepanelen zijn rendabel zonder enige vorm van subsidie!”
Nadat, door de oversubsidiëring in de periode 2010-2012, zonne-energie een slecht imago meekreeg, is het nu het moment om zonne-energie te promoten. Zonnepanelen zijn vrij goedkoop en veel efficiënter geworden. Subsidies zijn overbodig.
Bothuyne: ‘Daarom zou het goed zijn dat de Vlaamse regering, samen met de sector werk maakt van een grootschalige campagne om de Vlamingen te informeren over de voordelen van zonne-energie. De lancering van de zonnekaart in de zomer van 2016 is daartoe het ideale moment.’