Zij (en hij) blij op de werkvloer dankzij telewerk
11-05-2012
Op 12 mei is het de tweede Zij blij-dag van Vrouw & Maatschappij. Op 20 plaatsen in Vlaanderen trekken lokale afdelingen de straat op voor een betere combinatie van zorg, gezin en arbeid. Dit jaar willen we zorgen dat zij (en hij) blij is op de werkvloer en voeren we actie voor gezinsvriendelijke werkplaatsen. Voorbijgangers krijgen een flyer met de slogan “Als zij de baas was, zou de werkvloer gezinvriendelijker zijn”. Daarop kunnen ze aanduiden wat zij belangrijk vinden voor een betere combinatie van werk en privé.
“Meer dan 50% van de werknemers zegt omwille van het werk moeilijk tijd te kunnen vrijmaken voor de opvoeding van de kinderen. Nochtans kunnen bedrijven er voor zorgen dat werk en gezin makkelijker te combineren zijn met gezinsondersteunende diensten, maar ook met telewerken. Want op dat vlak is er nog werk aan de winkel,” zegt Els Van Hoof, algemeen voorzitster van Vrouw & Maatschappij.
In 2010 bood 25% van de bedrijven de mogelijkheid om aan telewerk te doen en deed 18,8% van de werknemers aan telewerk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Nochtans is liefst 64% van de werknemers vragende partij. Want ze winnen niet alleen tijd door het verminderen van de woon-werkverplaatsingen, ze kunnen hun tijd ook meer flexibel verdelen tussen professionele en gezinsactiviteiten en ervaren minder stress. Vrouwen doen minder aan telewerk dan mannen. Dat heeft te maken met het glazen plafond: het zijn vooral kaderleden die op afstand werken, en daar zijn minder vrouwen te vinden.
Sommige bedrijven geven wel het goede voorbeeld. Sinds de verhuis naar het nieuwe flexibele kantoor promoot de FOD Sociale Zekerheid telewerken actief. 91% van de ambtenaren kan telewerken en 55% doet het effectief. De FOD investeerde in ICT: elke werkplek (ook thuis) kreeg een dockingstation met een netwerkaansluiting en iedereen een laptop. Documenten en dossiers werden zoveel mogelijk gedigitaliseerd en communicatie met de collega’s kan via een chatprogramma, video- en audioconferenties. Met resultaat, want in 2010 groeide het aantal telewerkers op 9 maanden tijd van 420 naar 555. De Nederlandse Rabobank pakt uit met ‘Rabo Unplugged’, waarbij medewerkers hun werk zelf invullen. Ze kiezen of ze virtueel of fysiek samenwerken met hun collega’s en werken waar (thuis, bij de klant, in een Rabobankkantoor) en wanneer dat het beste uitkomt. Met hun laptops en smartphones kunnen ze via elk draadloos netwerk inloggen op het netwerk.
“Bedrijven moeten geen constante aanwezigheid vragen, maar wel een geest van bereikbaarheid en toegankelijkheid waarbij medewerkers hun taken zelf invullen binnen een flexibel kader. Maar telewerk is ook positief voor de werkgever. Het zorgt voor een productiviteitsstijging tot maar liefst 40%, het bedrijf bespaart op werkplekken, papier en verplaatsingen en toont zich een aantrekkelijke werkgever. Bovendien is er minder stress op het werk, en dat kost een bedrijf jaarlijks 4.000 euro per werknemer,” besluit Els Van Hoof.