Ziekenhuizen meten kwaliteit via indicatoren
17-06-2013
Naar aanleiding van het gepubliceerde rapport van CM - de vergelijking tussen ziekenhuizen met betrekking tot de behandeling van slokdarmkanker - reageert minister Vandeurzen dat ziekenhuizen zullen gestimuleerd worden om hun indicatoren vrijwillig en verstaanbaar voor het brede publiek op hun website kenbaar te maken. Dat zal naar schatting vanaf 2014 mogelijk zijn, verwacht minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen.
In 2011 hebben ICURO en Zorgnet Vlaanderen, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, het Vlaams ziekenhuisnetwerk KU Leuven, de ziekenfondsen, het Vlaams Patiëntenplatform, Zorginspectie en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gezamenlijk hun schouders gezet onder het Vlaams Indicatorenproject. Dankzij het engagement van de professionals ‘on the field’ en een groot aantal beroeps-en wetenschappelijke verenigingen werd een basisset van indicatoren ontwikkeld waarmee ziekenhuizen hun kwaliteit kunnen objectiveren.
“Deze indicatoren vormen een werkinstrument voor de ziekenhuizen: met de behaalde resultaten kunnen ze intern aan de slag om verbeteracties te definiëren en uit te zetten om zo op een continue wijze hun kwaliteit van zorg te optimaliseren. Uiteindelijk gaat het erom de kwaliteit van de zorg voor de patiënt te verbeteren”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. “Tegelijk kunnen de indicatoren ook de kwaliteit van onze ziekenhuizen transparanter maken”.
Een bijkomend voordeel van het werken met één set aan indicatoren, is dat het de ziekenhuizen toelaat om naast het analyseren van hun eigen resultaten, zich te positioneren ten opzichte van de andere ziekenhuizen. Hierdoor wordt het niet alleen mogelijk om lacunes in het eigen proces te ontdekken, maar biedt het ook de kans om best practices te ontdekken en kennis aan elkaar door te geven. Daarnaast maken dergelijke metingen de kwaliteit ook transparanter voor het publiek en het Vlaams gezondheidszorgbeleid.
De bassisset waarmee nu gestart werd, bestaat uit 5 categorieën:
- Moeder-kind: indicatoren over zaken als keizersnedes, borstvoeding en aanpak van kindermishandeling
- Orthopedie: indicatoren over bijvoorbeeld transfusiegraad en tijdigheid van de zorg
- Cardiologie: indicatoren over bijvoorbeeld secundaire preventie en mortaliteit
- Oncologie: indicatoren die de kwaliteit van de zorg voor borstkankerpatiënten objectiveren (diagnose, behandeling en outcome)
- Ziekenhuisbrede indicatoren zoals heropnames, ervaringen van patiënten, handhygiëne.
De basisset kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuizen is bedoeld voor alle Vlaamse algemene en universitaire ziekenhuizen.
Ziekenhuizen zullen gestimuleerd worden om hun proces- en outcome-indicatoren vrijwillig, op hun website, kenbaar te maken vanaf 2014. Daarbij wordt van bij het begin rekening gehouden met de begrijpelijkheid van de indicatoren voor het brede publiek. Deze doelstelling wordt mee bewaakt en gerealiseerd via het Vlaams Patiëntenplatform. Al tientallen ziekenhuizen hebben hun enthousiasme en medewerking voor het project uitgesproken.
De ontwikkeling van de indicatoren is het resultaat van een goede en langlopende samenwerking tussen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid, Zorginspectie, Zorgnet Vlaanderen, ICURO, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, het Vlaams ziekenhuisnetwerk KU Leuven, de ziekenfondsen, tal van overheidsinstanties en het Vlaams Patiëntenplatform. De intense betrokkenheid en het engagement van de professionals op het terrein en interactie met de patiënten (vertegenwoordigd door het Vlaams Patiëntenplatform) is de kritische succesfactor van het hele project.
Het is de bedoeling om in de loop van de komende jaren, stap voor stap en in goede samenwerking met alle actoren, deze indicatorenset verder uit te bouwen.