Ziekenhuizen betalen 2,7 miljoen euro terug aan het RIZIV voor gebruik niet-erkende PET-scans
11-03-2015
Alle ziekenhuizen die een niet-erkende PET-scanner gebruikten, gingen een dading aan met het RIZIV. Het gaat om zeven ziekenhuizen: één in Vlaanderen, drie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en drie in het Waals gewest. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle aan de minister van Sociale Zaken.
De Gezondheidswet van 10 april 2014 verleende aan het RIZIV de mogelijkheid om - voor een beperkte tijdsperiode nl. tot 1 augustus 2014 - dadingen af te sluiten met ziekenhuizen die geneeskundige zorgen hebben verstrekt met niet-erkende (zgn. “zwarte”) PET-scanners. Ziekenhuizen zouden dan 65% van de betwiste verstrekkingen moeten terugbetalen.
Het bedrag, 2.676.473 miljoen euro, dat overeenkomstig de aangegane dadingen door de ziekenhuizen werd terugbetaald, vertegenwoordigt 65% van het totaal aan vertrekkingen die ten onrechte werden aangerekend aan de verzekeringen voor geneeskundige verzorging.
Na de zesde staatshervorming werden de zwarte PET-scans in Brussel wit gemaakt door de programmatienormen te versoepelen. Dit zorgde tot heel wat reacties bij heel wat ziekenhuizen die de spelregels al jarenlang op een correcte manier volgen. Via een kadaster van toestellen medische beeldvorming zouden dergelijke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden.
Nathalie Muylle: “Ik ben verheugd te vernemen dat minister De Block als sluitstuk van dit plan een kadaster van toestellen medische beeldvorming wil invoeren, waarmee de installatie van nieuwe toestellen en de status van de bestaande toestellen continu kan worden opgevolgd. Verder hoop ik dat er verder controle wordt uitgevoerd opdat de ziekenhuizen die hun wel aan de spelregels houden niet verder de dupe hiervan zijn.“