Vlaams parlementslid Katrien Schryvers pleit er in het Vlaams parlement voor om rouwbegeleiding op te nemen in het Actieplan rond mentaal welzijn van de Vlaamse Overheid. “Een belangrijke groep die het momenteel bijzonder zwaar heeft en elke dag groter wordt, blijft onderbelicht: zij die in deze periode afscheid moeten nemen van een dierbare”, zegt ze.
Minister van Welzijn Wouter Beke bereidt samen met een expertengroep een actieplan voor ter bescherming van de geestelijke gezondheid, ook van zij die vandaag in de vuurlinie liggen. Het actieplan richt zijn pijlen op de zorgverleners, mensen die herstellende zijn van Covid-19 en kansarmen. Katrien Schryvers wil hier nog een groep aan toevoegen: zij die het verlies van een dierbare te verwerken krijgen. “Een dierbare verliezen is áltijd zwaar. Een dierbare verliezen op een moment waarop we ons verplicht moeten isoleren van elkaar, is onnoemelijk zwaar.”
Geen afscheid kunnen nemen
“Het sociale contact dat net zo belangrijk is bij rouwverwerking, wordt door de coronamaatregelen beperkt tot een minimum”, zegt Katrien Schryvers. Volgens haar is een ongewenst nevenverschijnsel van de strenge quarantainemaatregelen bovendien dat de mogelijkheden om onze geliefden te kunnen bijstaan in hun laatste dagen en uren beperkt zijn. “De gevoelens dat dit teweeg brengt kunnen nog lange tijd doorwerken. Daarom wil ik rouwbegeleiding opnemen in het actieplan dat vandaag ontwikkeld wordt door de minister van Welzijn.”
Concreet voorstel
Katrien Schryvers: “Omdat de nood groot is, leg ik hierbij zelf graag ook al een concreet idee op tafel. Er zijn heel wat mensen in onze samenleving die goed geplaatst zijn om telefonisch rouwbegeleiding te bieden en die dit ook al in andere situaties doen. Doe een oproep aan hen, of ze zich vrijwillig willen engageren, en leg een register aan van die vrijwilligers die aan telefonische rouwbegeleiding kunnen doen. Het profiel van de vrijwilliger moet vanzelfsprekend goed gescreend worden omdat het uiteraard om zeer moeilijke omstandigheden gaat. Vrijwilligers palliatieve zorg zijn goed voorbereid om mensen hierin te ondersteunen. Daarnaast denk ik aan psychotherapeuten en sociaal werkers die een bijkomende vorming in rouw- en verliesbegeleiding hebben gevolgd. Iedereen die een dierbare verliest moet een telefoonnummer krijgen van een contactpersoon uit de regio waar ze terecht kunnen. Zowel de ziekenhuizen als de begrafenisondernemers kunnen achtergebleven familieleden hiervan op de hoogte brengen. Ook via Tele-Onthaal moet doorverwijzing mogelijk zijn.”
Voor Katrien Schryvers mogen de rouwbegeleiders gerust proactief te werk gaan: “We mogen er bovendien niet vanuit gaan dat mensen die hulp nodig hebben ook de energie hebben om daar zelf naar op zoek te gaan. Het gaat bovendien vaak ook om oudere mensen die minder geneigd zijn om zelf op het internet op zoek te gaan naar hulp. Daarom ook mijn oproep: bel hen op! Het telefoonnummer kan door de begrafenisondernemer worden doorgegeven, mits toestemming van de betrokkene.”
Tijdens, maar ook na de crisis
“Deze maatregelen kunnen tijdens deze crisis soelaas bieden. Maar ook nadien zal er voor mensen die rouwen nog veel steun nodig zijn. Het rouwproces zal voor sommigen zwaarder zijn, maar ook uitgesteld verlopen. Met andere woorden: laat de steun ook niet eindigen op het moment dat de huidige voorzorgsmaatregelen aflopen”, besluit Katrien Schryvers.
"Een enorm kwetsbare en alsmaar groter wordende groep zijn zij die afscheid moeten nemen. We mogen niet toelaten dat palliatieve zorg en het menswaardig kunnen afscheid nemen ondergesneeuwd raken", zegt @KatrienSchryver (@cdenv) #vlaparl #actuadebat #coronacrisis pic.twitter.com/eXFQBRbvCU
— vlaamsparlement.tv (@vptvlive) April 8, 2020