Zekerheid voor wie pensioenbonus opbouwde
04-09-2012
CD&V volksvertegenwoordiger en specialist pensioenen Sonja Becq diende, samen met enkele collega’s van verschillende politieke partijen, een wetsvoorstel in ter bescherming van de werknemers en zelfstandigen die vandaag al voordelen hebben opgebouwd in het kader van de pensioenbonus. De minister van pensioenen had een nieuw voorstel beloofd voor de vakantie, maar dat kwam er nog niet.
De pensioenbonus werd ingevoerd om werknemers en zelfstandigen aan te moedigen langer aan het werk te blijven. De regeling geeft recht op extra pensioen, op voorwaarde dat men blijft werken in het jaar waarin men 62 wordt of het jaar waarin de beroepsloopbaan 44 loopbaanjaren telt. Het bedrag van de bonus komt neer op 2,16 EUR per effectief gewerkte dag. Zo levert 3 jaar langer werken een bonus bovenop het pensioen op van 168,85 EUR per maand. Op 1 januari 2012 hadden 92 968 werknemers recht op een pensioenbonus. Het totaal bedrag aan uitgekeerde bonussen bedroeg 10 863 053,95 EUR.
Uit een recente studie van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid blijkt dat de pensioenbonus een gematigd effect heeft op de kans op vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt. Een debat over de toekomst van de bonus dringt zich dus op. Ook de mening van de sociale partners is hierbij belangrijk.
Sonja Becq: “Het systeem voor werknemers en zelfstandigen is zeker voor verbetering vatbaar.”
Bovendien is een toenadering tussen het stelsel van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren wenselijk. Principes die zeker aan bod moeten komen zijn: het behoud van het forfaitair karakter van de pensioenbonus, de aansluiting van het stelsel op de verlenging van de pensioenloopbaan voor vervroegd pensioen, de geleidelijke verhoging van de bonus per gewerkt jaar en de toenadering tussen de pensioenbonus van de privésector en het pensioencomplement voor de ambtenaren.
“Dat het forfaitair karakter van de bonus zorgt voor een versterking van werknemers met een laag wettelijk pensioen , vind ik erg belangrijk” aldus Sonja Becq.
Eén van de zwaktes van de pensioenbonus blijft het feit dat veel mensen amper iets van het bestaan en de werking van het systeem afweten. “Het is dan ook dringend tijd voor een duidelijke sensibiliserings- en informatiecampagne” stelt Sonja Becq. Een opname van de pensioenbonus in de automatische pensioenraming, zodat toekomstige gepensioneerden een duidelijk zicht krijgen op de concrete impact van de bonus op hun pensioenbedrag, is een absolute must.
Tenslotte wil Sonja Becq nogmaals onderlijnen dat de financiële aanmoediging om langer te werken gepaard moet gaan met bijkomende inspanningen van de werkgevers om werknemers langer aan het werk te houden, zoals de mogelijkheid om aangepaste taken te krijgen, opleidingen te volgen, mentorschap op te nemen,… . ”Het is niet enkel een kwestie van langer willen werken, maar ook van langer mogen en kunnen werken.” besluit ze.
Recente cijfers kan u vinden op http://www.onprvp.fgov.be/RVPONPPublications/NL/Statistics/Annual2012/NL_2012_01.pdf