Zekerheid over begraving levenloos geboren kinderen en laatste wilsbeschikking 16-jarigen
26-02-2014
Altijd begraven als een sterretje
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging zegt dat ouders het recht hebben om vanaf een zwangerschapsduur van ten volle 12 weken hun kind dat levenloos werd geboren, te begraven of te cremeren. M.a.w. de gemeente kan het niet weigeren.
Anderzijds krijgt 36,6% van de Vlaamse steden en gemeenten aanvragen van ouders die hun foetus die na minder dan 12 weken ter wereld kwam, toch willen begraven of cremeren. Zo bleek uit de enquête van Schryvers. De lokale overheden mogen autonoom beslissen hoe ze op zo’n vraag reageren. “De ouders zijn dan afhankelijk van het beleid en de goodwill van hun gemeente,” zegt Schryvers. “Deze onzekerheid moet verdwijnen. Een kind verliezen is heel emotioneel, bijkomende obstakels in deze droeve periode moeten we absoluut vermijden.”
Dankzij haar voorstel van decreet, dat vandaag in de commissie werd goedgekeurd, krijgen ouders in heel Vlaanderen de garantie dat ze hun levenloos geboren kind kunnen begraven of cremeren, ongeacht de duur van de zwangerschap. “Een verplichting wordt het niet,” benadrukt Schryvers, “wel krijgen alle ouders nu gelijke rechten om op gepaste wijze van hun kindje afscheid te nemen, zodat ze het verdriet een plaats kunnen geven.”
Wilsbeschikking vanaf 16 jaar
Steeds meer denken mensen na over wat er met hen moet gebeuren nadat ze gestorven zijn en steeds meer wordt daarbij afgeweken van tradities en religieuze voorschriften. Deze laatste wensen – de wijze van lijkbezorging, de bestemming van het stoffelijk overschot, het ritueel voor de uitvaartplechtigheid – kan men vastleggen in een laatste wilsbeschikking, die wordt opgenomen in de bevolkingsregisters. Tot op vandaag moet men daarvoor minstens 18 jaar zijn. Nochtans zijn er heel wat burgerrechtelijke regels die gelden vanaf 16 jaar en mag men ook vanaf dan een testament opmaken waarin men zelf de bestemming bepaalt van de helft van het vermogen dat hem toekomt. “Het is dus logisch dat 16 jarigen ook een wilsbeschikking kunnen opmaken,” stelt Schryvers.
De voorstellen van Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) vloeien voort uit haar conceptnota voor nieuwe regelgeving omtrent begraafplaatsen en lijkbezorging. Ze konden op veel bijval rekenen binnen de commissie Binnenland. “Nu is de weg open opdat deze voorstellen nog deze legislatuur door het voltallige parlement worden goedgekeurd en dus snel van kracht kunnen worden,” aldus Schryvers.