Sinds de lancering vorig jaar van een campagne die waarschuwt tegen fraude met cryptomunten, is het aantal meldingen daarvan gevoelig gestegen. Voor de lancering van de campagne 'Te mooi om waar te zijn' in mei 2018, ontving het Meldpunt maandelijks ongeveer 45 meldingen over cryptofraude. Op dit moment is dat al gestegen tot gemiddeld 235 meldingen per maand.
Minister van consumenten Wouter Beke: “We wisten bij de lancering van de campagne dat maar een klein deel van de slachtoffers van fraudegevallen daar effectief ook aangifte van doet. Met onze campagne hadden we een dubbel doel voor ogen: enerzijds mensen sensibiliseren zodat ze fraude herkennen en anderzijds slachtoffers aanmoedigen om fraude aan te geven. Hoe meer slachtoffers zich melden, hoe beter we het probleem kunnen detecteren.”
Voor de lancering van de campagne https://temooiomwaartezijn.be/ in mei 2018, ontving het Meldpunt maandelijks ongeveer 45 meldingen over cryptofraude. Op dit moment is dat al gestegen tot gemiddeld 235 meldingen per maand. Consumenten vinden vlotter hun weg naar het Meldpunt, maar fraudeurs gaan tezelfdertijd ook vernuftiger en op grotere schaal te werk. Met 1.657 meldingen tot 1 augustus, zijn er dit jaar al meer meldingen ontvangen dan in heel vorig jaar (1.133). De Economische Inspectie onderzoekt alle meldingen en stelt pv’s op tegen fraudeurs.
Via sociale media werden meer dan twee miljoen Belgen bereikt door de campagne. De volgende tips worden gegeven aan de consument om niet in de val van cryptofraudeurs te trappen:
- Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de tegenpartij gekend staat voor fraude. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.
- Deel nooit persoonlijke gegevens. Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.
- Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner. En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren. En weet: ook het feit dat je de tegenpartij ontmoet hebt in levenden lijve is geen garantie dat je niet opgelicht wordt.
- Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.
Meer info: https://temooiomwaartezijn.be/