Woekerwinsten doorverkooptickets beperken
13-07-2012
CD&V–volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh wil de prijs van doorverkooptickets beperken tot 10% extra.
Eén op drie doorverkoopsites waarop concert-of festivaltickets gekocht kunnen worden, overtreedt de regels volgens de Algemene FOD Economie. Dat er veel problemen zijn bij de aan- en verkoop van concerttickets is niet nieuw. Via een georganiseerde handel worden tickets vaak opgekocht en met woekerwinsten doorverkocht. Een regulering van de sector ten voordele van de concert- of festivalganger dringt zich op.
Jef Van den Bergh: ”Daarom diende ik samen met Willem-Frederik Schiltz in 2010 al een wetsvoorstel in om deze ‘zwarte markt’ van concerttickets aan banden te leggen. Dit door de prijs van tickets bij doorverkoop te beperken tot maximaal 10% extra. De toenmalige minister van economie (Van Quickenborne) stuurde uitdrukkelijk aan op die wetgeving, omdat de huidige regelgeving onvoldoende instrumenten biedt om een efficiënt optreden door de FOD Economie mogelijk te maken.
We viseren uitdrukkelijk bedrijfjes die niets anders dan doen dan tickets opkopen en met (woeker)winst doorverkopen, meestal via websites. Niet de mensen die een ticket hebben en door onvoorziene omstandigheden niet naar het concert of festival kunnen gaan. Meer zelfs, door het wetsvoorstel zullen zij gerust hun ticket kunnen doorverkopen (zonder woekerwinst), wat vandaag lang niet altijd mogelijk is.”
Schattingen spreken van ca. 15% tickets voor gegeerde evenementen die georganiseerd opgekocht worden met de bedoeling om deze aan woekerwinsten door te verkopen. Hierdoor wordt de primaire verkoop extra beperkt – extra schaarste wordt zo gecreëerd – en worden fans naar dubieuze ticketsites gelokt. Daar worden voor veel geld tickets verhandeld, die mogelijk ondertussen al ongeldig zijn verklaard door de organisatoren. Daardoor dreigen fans voor een 3e maal slachtoffer te worden van dergelijke handeltjes: minder kans bij de originele verkoop, té veel betalen voor ticket in de ‘secundaire’ markt én dan nog niet binnen geraken op het evenement omdat het ticket ongeldig werd verklaard. De FOD Economie kan vandaag wel controleren, maar kan de handel op zich niet verbieden of bestraffen, enkel als er expliciet oneerlijke handelspraktijken worden vastgesteld, of bij overtredingen op de wet van 1976 (!) over de aanpak van sluikwerk.
Jef Van de Bergh: “Het is een hele uitdaging om een meerderheid te vinden voor dit voorstel maar verwacht wordt dat in september kan gestart worden met de definitieve bespreking in de Kamer. Zo worden de woekerwinsten eindelijk aan banden gelegd. “