Wetgevend kader bankentoezicht moet haalbaar zijn tegen 1 januari
19-10-2012
De Europese Top formuleerde afgelopen nacht de ambitie om tegen eind 2012 de dossiers af te ronden met betrekking tot het Europees bankentoezicht, de versterking van de Economische en Monetaire Unie (EMU) en het preventief toezicht op de nationale begrotingen (Two-Pack), drie dossiers waarvoor Marianne Thyssen in het Europees Parlement in de cockpit zit. Thyssen steunt deze ambitie en vindt dat ze haalbaar is, als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Wat haar betreft, zal het Europees Parlement voor de goedkeuring van deze dossiers geen vertragende factor zijn.
Marianne Thyssen is parlementair rapporteur in de dossiers van het bankentoezicht en de versterking van de EMU, en schaduwrapporteur voor de EVP-Fractie in het Two-Packdossier. In elk van deze dossiers heeft ze de voorbije maanden gestreefd naar grondigheid, maar ook naar een strikt tempo. Het is belangrijk om zo snel mogelijk tot definitieve beslissingen te komen in elk van deze dossiers. De crisis wacht niet op de politiek.
Waar staan we vandaag in het Europees Parlement?
De twee wetsvoorstellen die het Two-Pack-dossier vormen, werden al in juni plenair gestemd. Momenteel onderhandelt het Parlement met de Commissie en de Raad over de definitieve teksten. Met voldoende goede wil van alle betrokkenen, moet het haalbaar zijn om dit dossier voor het jaareinde af te ronden.
Het verslag dat Marianne Thyssen schreef over de versterking van de EMU, werd afgelopen maandag gestemd in de economische en monetaire commissie van het Europees Parlement. Dat gebeurde met een zeer brede meerderheid. In november wordt dit rapport plenair gestemd in Straatsburg.
Het ontwerprapport van Marianne Thyssen over het Europees bankentoezicht werd twee weken geleden ingediend. Het wordt maandagavond 22/10 besproken in de economische en monetaire commissie. De stemming is gepland eind november in commissie en plenair in december. Het rapport voorziet in werkbare oplossingen voor de bekommernissen die gisteren op de Top werden geuit, zoals een duidelijk gedefinieerde rol voor de ECB en de nationale toezichthouders, een duidelijke scheiding van de monetaire en toezichttaak van de ECB en het maximaal garanderen van gelijke rechten voor alle lidstaten die deelnemen aan het Europees toezichtmechanisme, van binnen of buiten de eurozone.
Alles ligt dus op de tafel, waar het nu op aan komt is de politieke wil om knopen door te hakken. Als die er is kan Europa nog dit kalenderjaar enorme stappen vooruit zetten en sterker dan ooit tevoren de crisis bestrijden om onze welvaart voor de toekomst veilig stellen.