In het kader van de federale werkgelegenheidsconferentie, vraagt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits aan de federale regering om Vlaanderen zelf ingrepen te laten doen op onze arbeidsmarkt. Daarnaast doet ze concrete voorstellen om de arbeidsmarkt te hervormen. Om de welvaart en het welzijn van Vlaanderen en België te vrijwaren naar de toekomst en de toenemende vergrijzingskosten te financieren, wil de Vlaamse regering de werkzaamheidsgraad verder verhogen naar 80%. Mensen langer aan de slag binnen duurzame loopbanen is belangrijk om dat doel te realiseren.
Hilde Crevits: "Elk talent telt op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt."
Hilde Crevits stelt daarom een Vlaams loopbaanoffensief voor, gestoeld op vijf pijlers:
- Het versterken van opleidingsmogelijkheden doorheen de loopbaan
- Inzetten op werkbaarheid en het voorkomen van vroegtijdige uitval
- Faciliteren van transities van werkloosheid en inactiviteit naar werk
- Het bevorderen van jobmobiliteit en werk-naar-werk transities
- Het afremmen van de vervroegde uittrede.
Op elk van deze terreinen wil de Vlaamse regering actie ondernemen en drempels wegwerken, zowel in de Vlaamse bevoegdheden als federaal.
Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “De voorbije maanden zien we dat de arbeidsmarkt zich na corona snel herstelt. In heel wat sectoren zijn er veel vacatures die niet zo gemakkelijk ingevuld raken. Vanuit Vlaanderen doen we er alles aan om onze bevoegdheden ten volle te benutten. Denk aan de vacatures bij de mensen brengen via een horecabus, denk aan de intensere taaltrajecten via VDAB, denk aan werkbaar werk. Centraal staat het opleiden van werkzoekenden en mensen die nu niet werken en ook geen uitkering krijgen. We investeren 190 miljoen euro in opleidingen via VDAB en andere partners. We verwachten ook van de werkgevers dat ze voldoende aandacht hebben voor opleidingen en werkbaar werk. Een bedrijf in herstructurering ziet soms jobs verdwijnen, maar er komen soms nieuws jobs bij en waarom niet bij een ander bedrijf in de buurt. Je kan dan als werkgever voor de nodige omscholingen zorgen. Dat is belangrijk gezien de arbeidskrapte. Maar voor een aantal facetten van de arbeidsmarkt verwachten we inspanningen van de federale regering."
"Vanuit Vlaanderen hebben we 29 concrete voorstellen gedaan aan de federale regering. Vragen om zelf meer hefbomen in handen te hebben om mensen aan de slag te krijgen of federaal beleid afgestemd op onze arbeidsmarkt. Ik heb anderhalve maand geleden een brief gestuurd aan collega Dermagne, ik heb daar nog geen antwoord op", aldus Hilde Crevits. "Ik hoop dat we die duidelijk kunnen bespreken op de werkgelegenheidsconferentie. Dat we in dialoog kunnen gaan met elkaar. Want het is dringend nodig dat we een asymmetrisch akkoord kunnen afsluiten hierover. Het aantal werklozen in Vlaanderen is 3,5% van de beroepsactieve bevolking. Het aantal mensen dat niet werkt en geen uitkering op beroepsactieve leeftijd bedraagt 28%, dat is een enorm potentieel. We moeten ook die mensen warm maken voor de arbeidsmarkt."
"We willen onder andere een snelle uitwisseling van gegevens. Zo hebben we tijdens de coronacrisis maanden nodig gehad om een machtiging te krijgen om gegevens van tijdelijk werklozen te ontvangen van de RVA. Ik wil dat dit automatisch gaat, dat wij weten wie tijdelijk werkloos is. Aansluitend zou er een verplichte inschrijving bij VDAB moeten zijn voor wie intensief tijdelijk werkloos is", vindt Crevits. "Als je bijvoorbeeld 3 maanden lang minstens 10 dagen per maand tijdelijk werkloos bent, is het belangrijk om toch even stil te staan bij je loopbaan. Via VDAB en partners kunnen we snel schakelen en opleidingen aanbieden. We willen ook dat werknemers die een ontslagvergoeding krijgen, dat daar een deel van voorbehouden is voor opleiding. Zo kunnen werknemers die met ontslag geconfronteerd worden snel omgeschoold en bijgeschoold worden. De tijd tussen twee jobs kan dan merkbaar korter worden."
"De focus moet verschuiven naar wat mensen nog kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen, zoals bij arbeidsongeschikten en langdurig zieken en personen met een handicap. Er zijn bijvoorbeeld langdurig zieken die wel graag 1 of 2 dagen zouden willen werken maar dat nu niet kunnen combineren met de uitkering. Ook daarvoor kloppen we aan bij de federale collega’s", besluit Crevits.
>> Lees hier de volledige conceptnota van de Vlaamse regering voor de interfederale werkgelegenheidsconferentie
Een job hebben is belangrijk! Daarom willen we 80% van de bevolking op beroepsactieve leeftijd aan het werk! De plannen...
Geplaatst door CD&V op Woensdag 8 september 2021