“Werkcheques”? Neen, meer werk aub!
Werkcheques leiden tot een grotere papierberg.
De ‘werkcheques’ van de Monica De Coninck zullen niet meer jongeren aan het werk helpen maar wel zorgen voor meer administratie. Het is dus geen goed idee. Want vooraleer je ook maar één cheque kan uitgeven zal je ook de toepassing van de maatregel moeten controleren, de voorwaarden aftoetsen. Je verandert hiermee niet de ingewikkeldheid van de maatregel. Integendeel, je zal nieuwe afspraken moeten maken over wie de cheques uitgeeft, hoeveel, waar je ze kan kopen, wat bij verlies, wie zal dat verwerken,….
Maar wat dan wel? Een sterke vermindering van de loonkost voor de jongeren zal bedrijven wel aanmoedigen om jongeren aan te werven. Het lijkt mij beter de dienstverlening efficiënter te organiseren door de toekenning aan bedrijven van automatische kortingen en rechten.
In overleg met de gewesten en met de sociale partners.
Samen met de minister van Werk pleit ik voor de afschaffing van de maaltijdcheques omdat die 100 miljoen euro kosten aan de bedrijven en de handelaars. Door een werkcheque te creëren zullen we 70 miljoen nieuwe cheques in omloop brengen. Dat zal ook geld kosten. Bovendien wordt de bevoegdheid van loonlastenverlaging voor jongeren binnenkort overgedragen aan de gewesten. Het lijkt mij dan ook niet aangewezen om nu – vier maanden voor de verkiezingen en vijf maanden vooraleer Vlaanderen daarvoor bevoegd wordt - nog wijzigingen aan te brengen aan een maatregel waarover straks anderen beslissen. Vandaar dat ik de minister gevraagd heb nog eens goed na te denken over haar idee en er over te overleggen met de regio’s en de sociale partners.
Betere informatie over de tewerkstellingsmaatregel
Ik deel wel de zorg dat de Activamaatregel te weinig wordt gebruikt. De Activamaartregel houdt in dat een werkgever een zodanige korting krijgt op de loonlast dat hij eigenlijk juist nog het nettoloon moet betalen. Op die manier worden de bedrijven en de kmo’s aangespoord om jongeren aan te werven. Dat is een goede maatregel, maar hij wordt te weinig gebruikt. Waarom? Uit een bevraging bij 458 kmo's en zelfstandigen blijkt dat vooral het niet kennen van de maatregel de oorzaak te zijn. Wie de maatregel wel kent, maakt er ook veel gebruik van. Het zou dus beter zijn om die maatregel zeer gericht aan de juiste doelgroep bekend te maken en de administratie dus efficiënter te organiseren.
Meer economische groei leidt tot meer jobs en dat doen we het best door loonlastenverlaging.
En tot slot nog dit. Het probleem van de jeugdwerkloosheid en van de werkloosheid in het algemeen is dat er hier voorlopig te weinig werk is om iedereen aan een job te helpen. We moeten dus op de eerste plaats meer werk naar hier halen om meer jobs te creëren. Dat doen we het best door de loonlasten te verlagen zodat onze bedrijven beter kunnen concurreren met de bedrijven uit onze buurlanden en zo meer bestellingen binnenhalen waardoor er meer werk zal zijn. Deze regering heeft al voor 1.1 miljard loonlastenverlaging gezorgd. Dat spoor moeten we verder bewandelen. Ondertussen worden de eerste voorzichtige resultaten zichtbaar en vermindert de toename van de jeugdwerkloosheid veel meer dan voor de andere leeftijdscategorieën. Dat is ook logisch, want bij een heropleving van de economie zijn het de jongeren die het eerst en het meest profiteren van de creatie van meer tewerkstelling.
Meer jobs creëren voor jongeren doen we dus best door te zorgen voor economische groei.