Werk en gezin combineren: een zorg voor iedereen
16-05-2013
Naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin en de Goedgezinddag van CD&V organiseert Vrouw & Maatschappij naar jaarlijkse traditie haar nationale Zij Blij-dag. Op 24 plaatsen[1] in Vlaanderen trekken lokale afdelingen tussen 10 mei en 2 juni de straat op met een enquête voor een betere combinatie van zorg, gezin en arbeid.
Vandaag komt de zorg voor het gezin in het overgrote deel van de families nog steeds vooral op de schouders van de moeder terecht, ook wanneer deze voltijds werkt. Dit maakt de combinatie tussen arbeid en gezin vooral voor vrouwen erg zwaar. Vaak leidt dit ertoe dat vrouwen kiezen voor deeltijds werk of zelfs een (tijdelijke) terugtrekking van de werkvloer. “Een spijtige zaak”, vindt Els Van Hoof, voorzitster van Vrouw & Maatschappij. “De hele samenleving wordt er beter van als vrouwen meer werken. Het zorgt voor meer gelijkheid tussen man en vrouw en verhoogt de economische weerbaarheid van vrouwen en gezinnen.”
Net als de voorbije jaren zocht Vrouw & Maatschappij naar oplossingen die zorgen voor een betere integratie van werk en gezin, deze keer met de focus op het opvangprobleem in vakantieperiodes. Een nijpend tekort aan kwaliteitsvolle vakantieopvangplaatsen bezorgt werkende ouders immers heel wat kopzorgen. “Om de zomervakantie zonder zorgen door te komen, volstaat een inkorting niet. De vraag naar opvangmogelijkheden blijft groter dan het aanbod. Wij kijken ook naar de werkgevers om dat aanbod uit te breiden, in ruil voor een fiscaal voordeel,” legt Els Van Hoof uit.
Vandaag genieten bedrijven een beperkte fiscale aftrek voor investeringen in kinderopvang van de allerjongsten (0 tot 3 jaar). De maatregel wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt. De kosten overtreffen de baten te veel en elke dag pendelen is niet goed voor de kleintjes. Vrouw & Maatschappij wil de fiscale aftrek daarom verschuiven naar vakantieopvang voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Zowel ouders als werkgevers hebben hier baat bij. Het zorgt voor een positieve band tussen werknemers en werkgever en het verhoogt de aantrekkingskracht van het bedrijf. Ouders krijgen een kwaliteitsvolle en betaalbare opvangplek in de buurt van hun werk, waardoor hun werk en gezinsleven beter op elkaar afgestemd worden.
“De vakantieperiode hoort een leuke tijd te zijn, ook voor mama en papa. Vandaag moeten werkende ouders zich echter in duizend bochten wringen om elke dag een oppas te vinden voor de kinderen. Dit brengt een hele hoop stress met zich mee. Door werkgevers mee te laten spelen, kunnen we deze zorg voor heel wat gezinnen aanzienlijk verlichten,” besluit Els Van Hoof.
[1] Begijnendijk-Betekom, Bornem, Brakel, Brugge, Dendermonde, Diepenbeek, Diksmuide, Ekeren, Ham, Leuven, Lier/Koningshooikt, Maaseik, Maasmechelen, Mechelen, Meise , Moorslede, Mortsel, Nazareth, Oudenaarde, Rotselaar, Sint-Katelijne-Waver,Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Staden, Tielt.