Het coronavirus raakt in ons land steeds meer verspreid. Gezondheid staat boven alles. Daarom heeft de overheid een pakket aan maatregelen genomen om het COVID19-virus onder controle te houden en terug te dringen. Al deze maatregelen gaan om middernacht vanavond (vrijdag 13 maart) van kracht en gelden tot en met vrijdag 3 april 2020 voor het gehele land.
De verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen. Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten.
Wat houden de maatregelen in?
- Alle discotheken, cafés en restaurants gaan dicht.
- Alle sportieve, culturele of folkloristische activiteiten worden afgelast. Onafhankelijk van hun grootte of inhoud, of ze nu publiek of privé zijn
- Supermarkten en apothekers blijven open. Winkels die essentiële diensten leveren, blijven zowel tijdens de week als tijdens het weekend open zoals gebruikelijk. Winkels met andere, niet-levensnoodzakelijke middelen, blijven enkel open tijdens de week en sluiten tijdens het weekend.
- Geen les meer. Van maandag 16 maart 2020 tot en met vrijdag 3 april 2020 zal er geen les meer gegeven worden op school, al wordt er wel voor opvang gezorgd voor kinderen die thuis niet opgevangen kunnen worden, en voor kinderen van ouders die in de zorg werken. De crèches blijven open.
- Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .
- Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.
Het is belangrijk dat dit een maatregel is die genomen is omdat ze moest genomen worden. Op basis van wetenschappelijke bevindingen en op aanraden van het wetenschappelijk comité om de gezondheidscrisis echt in te dijken, te kunnen beheersen."
Pieter De Crem
Hoe worden bedrijven gesteund die de deuren moeten sluiten?
Voor veel bedrijven hebben de coronamaatregelen een ernstige impact. Om onze bedrijven zoveel mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, neemt Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits extra maatregelen.
We voorzien in een waarborgbedrag van 100 miljoen euro om bedrijven die bij de banken aankloppen een overbruggingskrediet te verstrekken omdat ze schulden niet kunnen betalen. Daarnaast komt er een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Ik roep de bedrijven ook op om hun werknemers thuis te laten werken als dat kan of om in flexibele werktijden te voorzien.”
Hilde Crevits
>> Lees hier wat de maatregelen concreet inhouden
Wat gebeurt er met de zorginstellingen?
Vanaf morgen (zaterdag 14 maart 2020) worden dagcentra en lokale dienstencentra, residentiële voorzieningen voor personen met een handicap, en kortverblijven type 2 en type 3 gesloten.
Kinderopvang, crèches en buitenschoolse kinderopvang blijven open. Hiermee wordt het advies gevolgd van experten waarbij zieke kinderen thuis blijven, veelvuldig bezoek van externen vermeden wordt, en wie werkt en kinderen naar school brengt de nodige hygiënische maatregelen in acht neemt.
Daarnaast wordt ingezet op extra beschermingsmateriaal voor wie het nodig heeft: de eerstelijnszorg en het verzorgend personeel. 1,6 miljoen mondmaskers zijn geleverd en 7 miljoen euro werd vrijgemaakt voor een extra levering mondmaskers in de komende dagen.
We beseffen dat deze maatregelen een grote impact hebben op de levens van vele gezinnen, maar we doen er alles aan om de meest kwetsbaren te beschermen en te zorgen voor elkaar. Ik wil daarnaast een pluim geven aan al het zorgpersoneel dat het beste van zichzelf geeft, 24/24, 7/7. Dat verdient ons respect.”
Wouter Beke
Hoe zit het met de jeugdsector?
De coronacrisis heeft ook zijn weerslag op de jeugdsector.
Tot en met 3 april blijven alle jeugdhuizen gesloten en vinden er zowel in de week als in het weekend geen jeugdactiviteiten meer plaats. Er wordt bekeken of subsidiëringsvoorwaarden versoepeld kunnen worden voor getroffen vzw’s.”
Benjamin Dalle
>> Klik hier voor meer tips en informatie rond het virus en de maatregelen
Omwille van het Coronavirus laat CD&V-voorzitter Joachim Coens de medewerkers van het partijhoofdkwartier uit voorzorg thuiswerken. Lees hieronder de open brief van onze voorzitter.