750.000, dat is het aantal vrijwilligers dat Vlaanderen telt. Zo veel mensen die zich inzetten voor onze samenleving en bijdragen aan een sterkere lokale gemeenschap. Tijdens de Week van de Vrijwilliger is het dan ook hét moment om al deze mensen extra in de bloemetjes te zetten. Hieronder lees je buitengewone verhalen van mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld #dichtbijjou.
#armentekort
“Als ik echt heel veel tijd zou hebben dan bracht ik iedereen een bezoek", vertelt Hilde De Laat uit Arendonk. "Want er is zoveel eenzaamheid. Ook daar zijn er mensen bij die zich willen inzetten. Hoe klein ook. En ook zij hebben nood aan iemand die hen een weg toont. Maar ik moet mijn tijd verdelen tussen mijn vrijwilligerswerk, mijn gewoon werk en mijn gezin. Mijn familie zal altijd op de eerste plaats staan.”
Hilde is actief in Arendonk. Vol gedrevenheid zet ze zich in voor onder andere de Parochie (Kerk en Leven), Femma, beweging.net en de Fietsersbond. Hierbij heeft ze steeds bijzondere aandacht voor zij die in de kou blijven staan.
Ik kan niet alles, zo ben ik niet creatief of handig, maar dan zoek ik gewoon iemand die creatief of handig is. Als een project lukt dan geeft dit een goed gevoel. Ik heb iets kunnen bijdragen, ik heb mensen samengebracht. Soms botst het ook. En loop je tegen de muur. Maar ook daar leer ik iets van.”
De krokusvakantie heeft ze gebruikt om haar projecten weer wat verder vorm te geven: de fietsbieb (een samenwerking van beweging. net en het Huis van het Kind), BBQ in 't park (CD&V-activiteit voor de verenigingen in Arendonk), The Lady’s Quiz (CD&V-activiteit),...
Het sociaal contact is onbetaalbaar
Martine Costers is lector in de kerk, voorzitter van de kerkraad in haar parochie en secretaris van de kerkraad in een andere parochie. Daarnaast is ze ook secretaris van CD&V en voorzitter van Vrouw&Maatschappij in Beernem.
Ik organiseer graag, en dat kan in iedere organisatie waar ik deel van uitmaak. Ik geniet ervan als een activiteit geslaagd is. Het is een manier om veel mensen te ontmoeten en te leren kennen. Waar en wanneer ik ook buiten kom, er is altijd we iemand om een praatje mee te maken. Het sociale contact is onbetaalbaar.”
“Zonder vrijwilligers kunnen deze organisaties en vele andere organisaties niet bestaan, het is jammer dat mensen zich daar niet van bewust zijn”, aldus Martine. Haar raad voor nieuwe vrijwilligers: Hoop niet altijd op erkenning van anderen, doe zaken waar je goed in bent en die je graag doet, maar vooral zaken waar je voor jezelf veel voldoening uithaalt.
Talenten geven talenten
Zijn licht verstandelijke beperking houdt hem niet tegen om zich actief in te zetten in de samenleving. Terecht ook. Want iedereen heeft zijn talenten. “Talenten geven talenten”, aldus Didier Peleman van CD&V Gent. En dat klopt ook. Hij zet zijn talenten in voor een heleboel verenigingen zoals Onze Nieuwe Toekomst VZW, Buurtwerking, VZW Inter en Speelotheek.
Bij elk van deze verenigingen zet hij een ander talent in. Van beheer van financiën tot ronddragen van boekjes, voorlezen aan kinderen of meehelpen op Zwijntjeskermis of steward bij AA Gent; niets is hem te veel.
Mijn vele activiteiten maken me gelukkig. Ik doe dit omdat ik zo mensen kan samenbrengen maar vooral ook kan luisteren naar hun verhalen. Zij zijn mijn grootste inspiratiebron voor mijn gedichten en liedjes.”
De kracht van vrijwilligerswerk
Ann Van Nieuwenhove kreeg zes jaar geleden de vraag om een welzijnsschakel uit te bouwen in Geraardsbergen. Zo gezegd, zo gedaan! Na zes jaar is Ann nog steeds enthousiaste vrijwilliger bij Welzijnsschakel ’t Steksken en zet ze zich belangeloos in voor diegene die het minder hebben.
>> Lees hier Ann's volledige verhaal
Mia Ombelet is naast CD&V-gemeenteraadslid in Bierbeek ook vrijwilligster bij een toneelgroep. Elke week trekt ze naar de gevangenis van Leuven waar ze samen met enkele gedetineerden acteert in toneelgroep ‘leven centraal’.
>> Ontdek hoe Mia terugkijkt op 21 succesvolle producties
Het verhaal van Martine en haar man Staf is er eentje waar je stil van wordt. Nadat er bij Staf kanker werd vastgesteld was het voor Martine vanzelfsprekend om de zorgen op zich te nemen. Als mantelzorgster zette zich ze in voor de persoon van wie ze het meeste hield met de nodige steun uit haar omgeving.
>> Lees het verhaal over liefde en zorg
Bij organisatie Kamiano in Antwerpen zetten heel wat vrijwilligers zich in voor daklozen, thuislozen en kansarmen om ook hen in moeilijke tijden te helpen. Twee van die vrijwilligers zijn Kleo Vanaelst en Myriam Maes. Beide kiezen ze ervoor om in te zetten op een maatschappij waar we allemaal verantwoordelijk zijn voor elkaar.
>> Iedereen heeft recht op een warmte thuis: lees het volledige verhaal