Waterpijp is schadelijker voor de gezondheid dan sigaret
09-02-2015
Steeds vaker kom je ze in het straatbeeld tegen: de zogenaamde waterpijpbars. Dit zijn drankgelegenheden waar je ook een waterpijp kan bestellen om te roken. Deze horecazaken winnen alsmaar aan populariteit, vooral bij jongeren. Nu blijkt dat het roken van een waterpijp niet zo onschadelijk blijkt te zijn dan gedacht. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof vraagt daarom aan de minister van Volksgezondheid om dringende maatregelen.
Zowel volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de Belgische stichting tegen Kanker leidt het roken van de waterpijp tot een verhoogde kans op leukemie. Ze verwijzen hiervoor naar een Amerikaanse studie die hoge benzeengehaltes aantoont bij het ontbranden van waterpijptabak.
‘Ten onrechte denken vele gebruikers dat het roken van een waterpijp gezonder is dan het roken van sigaretten, maar het tegendeel is waar. Het is bewezen dat waterpijprokers nog meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen te verwerken krijgen dan wie aan een sigaret trekt. Bovendien worden in veel van deze bars ook binnen gerookt. Het is dus een gevaarlijke hype die dringend een halt moet worden toegeroepen’, waarschuwt Els Van Hoof, die hierover een parlementaire vraag (MV 1307) stelde in de commissie Volksgezondheid.
Dat erkent ook de minister. In haar antwoord gaf ze aan dat het aantal klachten en de daarmee gepaard gaande controles van de controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid tijdens de voorbije jaren fors is toegenomen. In 2014 werden 32 PV’s opgemaakt wegens het niet naleven van het rookverbod. In 2012 waren er dat nog maar 5.
De minister beaamde dat de FOD Volksgezondheid met de toepassing van de Europese tabaksrichtlijnen nog moet starten betreffende het waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van waterpijptabak.
‘Wij moeten op federaal niveau snel actie ondernemen om de onwetendheid weg te werken bij waterpijprokers. Dat kan enkel door een grootschalige, nationale informatiecampagne en sensibiliseringsacties naar de horeca en jeugdhuizen toe’, aldus Van Hoof.