Tijdens de Nationale Veiligheidsraad werden aanvullende, federale maatregelen genomen om de verspreiding van het Covid-19 virus in te dammen in ons land. De maatregelen traden in werking op woensdag 18 maart tot en worden minstens verlengd tot en met 19 april. De situatie wordt dan opnieuw geëvalueerd en kan aangepast worden naargelang de evolutie ervan.
Nieuwe informatie
>> Bekijk hier de meest recente cijfers en maatregelen
Maatregelen voor het hele land
De algemene regel is dat burgers verplicht zijn thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden.
Behalve:
- om naar het werk te gaan
- voor essentiële verplaatsingen: dokter, voedingswinkel, postkantoor, bank, apotheek, tanken, en bijstand en zorg voor oudere personen, minderjarigen, personen met een handicap en kwetsbare personen.
- voor lichaamsbeweging in de buitenlucht. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
Bedrijven zijn – ongeacht hun omvang – verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.
Is thuiswerk niet mogelijk?
Dan moet de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten. Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd. In geval van niet-naleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
Hoe zit het met essentiële diensten?
De bepalingen rond thuiswerk zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er voor moeten zorgen dat de regels rond social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen. Het gaat om volgende diensten en sectoren:
- Crèches en scholen
- Afval
- Veiligheid/overheid
- Taxi en openbaar vervoer
- Leveranciers/transport brandstoffen
- Handelszaken en bedrijven die tussenkomen in voedselketen/land- en tuinbouw/voedingsnijverheid/meststoffen
- Verpakkingsindustrie
- Hotels
- Energiesector
- Financiële sector
- Diensten die essentieel zijn voor dringende herstellingen/hygiëne
- Chemie
Om onze gezinnen en bedrijven te ondersteunen worden extra maatregelen genomen door Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle en Vlaams minister van Werk, Economie en Landbouw Hilde Crevits.
>> Ondek hier alle maatregelen voor bedrijven en gezinnen
De Europese Commissie nam ook enkele zeer kordate maatregelen om de lidstaten te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om steun voor getroffen werknemers, de verdere aanpak door nationale overheden, het beschermen van de gezondheidszorgsystemen, en extra bescherming voor de kmo’s.
Wat met essentiële handelszaken?
Essentiële handelszaken blijven geopend.
Het gaat daarbij om:
- Voedingswinkels (inclusief nachtwinkels)
- Apotheken
- Tankstations en leveranciers van diensten
- Dierenvoedingswinkels
- Krantenwinkels
- Kappers
Wat met niet-essentiële handelszaken?
Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.
Let op:
- De toegang tot de supermarkten wordt gereguleerd, met een beperking van een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).
- Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
- Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distantancing.
- Wat kappers betreft, wordt per kapsalon één klant tegelijk toegelaten én op afspraak.
- Solden en kortingsacties zijn verboden
- Markten in de open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.
- Levering van maaltijden en afhaalmaaltijden is toegestaan
Blijven kinderopvang en crèches open?
Ja. De kinderopvang en crèches blijven geopend, net zoals de opvang op school. Ouders worden wel opgeroepen om zelf maximaal in te staan voor de opvang van hun kinderen.
Ouders
- Doordat er veel meer ouders hun kind thuis opvangen, moeten ze voor de periode van 16 maart tot en met 5 april niet betalen voor de dagen dat hun kind niet naar de opvang komt.
- In de kinderopvang met inkomenstarief wordt het ‘bestellen is betalen’ principe gehanteerd. Wanneer ouders hun kind niet naar de opvang brengen, kunnen ze in normale omstandigheden een beroep doen op een aantal ‘respijtdagen’. Dat zijn een aantal geplande (‘bestelde’) opvangdagen die niet betaald moeten worden. Deze ouders zullen geen respijtdagen moeten inzetten voor de dagen tussen 16 maart en 5 april waarop zij hun kind niet naar de opvang brengen. Voor deze dagen moeten ze dan ook niet betalen. De normale regelgeving wordt dus tijdelijk op pauze gezet.
Kinderopvang
De kinderopvangsector, zowel diegenen die met als zonder inkomenstarief werken, en zowel voor groepsopvang als gezinsopvang, worden financieel gecompenseerd.
Gaan jeugdactiviteiten in de paasvakantie nog door?
Nee. Alle jeugdwerkactiviteiten, cursussen en paaskampen in de paasvakantie worden geannuleerd.
Specifiek wordt aan ouders van kinderen en jongeren die deelnemen aan de activiteiten gevraagd om af te wegen inschrijvingsgelden niet of slechts gedeeltelijk terug te vragen. Jeugdwerkorganisaties kunnen de betaalde inschrijvingsgelden meer dan ooit goed gebruiken voor het opvangen van al gemaakte werkings- en annuleringskosten. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kunnen uiteraard wel snel een beroep doen op volledige terugbetaling.