Wat maakt jou gelukkig?
De samenleving staat voor diverse uitdagingen. Meer dan ooit zijn we op zoek naar geluk en naar wat ons gelukkig maakt. Onze beleidsmakers kunnen daar hun steentje toe bijdragen door zich (nog) meer te bekommeren om het geluk van de inwoners. Waarom stellen we bijvoorbeeld niet meer schepenen van Geluk aan die zich hier op toeleggen? In Kuurne zorgde burgemeester Francis Benoit ervoor dat dit werkelijkheid werd.
Jonge leerlingen zetten de stap van de lagere school in de eigen buurt naar de middelbare school in de stad. Studenten zoeken hun eerste job. Twintigers verlaten het ouderlijk huis om op eigen benen te staan. Jonge ouders proberen hun job te combineren met de zorg voor hun gezin. Oudere werknemers vragen zich af wie hun zaak zal overnemen wanneer ze op pensioen gaan. Het leven staat niet stil. Maar wat maakt je – doorheen al deze fases – nu écht gelukkig?
Voor de ene is geluk nog een zoektocht, voor de andere betekent geluk een stabiel inkomen en een goede job, voor nog iemand anders een betaalbare woning of een goede gezondheidszorg. Eén ding is zeker: als christendemocraten is het onze plicht om de burgers perspectief te bieden in onze veranderende samenleving. Door te werken aan het geluk van ieder van ons. En dat begint lokaal. In jouw gemeente of stad.
Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, neemt alvast het voortouw door in zijn gemeente een schepen van Geluk aan te stellen. “We willen pionier zijn in een gelukspolitiek voor de toekomst,” vertelt Francis Benoit. "Een schepen van Geluk is geen wollig verhaal, maar een uitdaging. Het is een toets die we aan ons beleid moeten vasthangen, net als duurzaamheid. Onze schepen heeft de opdracht om acties te lanceren die integraal in alle beleidsdomeinen worden opgenomen. Dat gaat verder dan louter het gezondheids- en welzijnsbeleid. Het gaat ook om de juiste keuzes maken bij harde beslissingen. Wat kunnen we bijsturen in ons onderwijs? In onze bedrijven? In onze zorginstellingen? En in de dagelijkse omgeving met elkaar zodat we zinvoller en gelukkig kunnen samenleven zodat we alert zijn voor wat écht telt. We experimenteren volop en willen pionier zijn in een gelukspolitiek voor de toekomst.”
In Antwerpen is het Thijs Van den Brande, voorzitter JONGCD&V Antwerpen, die geluk verspreidt in zijn stad. In februari 2019 lanceert hij een app: ‘gelukzaaiers’. Met deze app kan je aanduiden waar je gelukkig van wordt in je stad en andere inwoners uitnodigen om hieraan deel te nemen. Thijs Van den Brande: “Uit onderzoek blijkt dat verbondenheid een zeer belangrijke
parameter is voor het welbevinden van inwoners in de stad. Geluk is daarnaast ook nog eens enorm besmettelijk. Als er iemand gelukkig is, kan je dit waarnemen tot vier personen verder: bij de partner, de collega van de partner, de broer of zus van die collega. Met de app wordt dit geluk dus heel eenvoudig gedeeld.”