Wapens gebruikt bij herdenkingsplechtigheden 1ste Wereldoorlog niet vergunningsplichtig
17-02-2014
Juridische oplossing wordt voorzien voor eind maart
Deelnemers aan de herdenkingsplechtigheden over de Eerste Wereldoorlog hoeven geen vergunning aan te vragen om wapens die dateren van in die periode tijdelijk in ons land te kunnen bezitten of gebruiken. Dit blijkt uit een parlementaire vraag (vraag om uitleg 5-4663) van CD&V-gemeenschapssenator Johan Verstreken aan de minister van Justitie. Dit werd beslist op een overleg tussen de gewestelijke overheden en de betrokken federale entiteiten.
“Als gemeenschapssenator, en West-Vlaming, volg ik deze kwestie op de voet”, zegt Johan Verstreken. “Tijdens de herdenking worden in ons land tal van veldslagen nagespeeld, waarvoor de zogenaamde re-enactmentgroepen worden uitgenodigd. Zij komen uit landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, en hebben moeite om hun historische wapens in België binnen te krijgen. Met deze uitzondering voor de periode 2014-2018 maken we dit mogelijk.”
De uitzondering zal bepaald worden via Koninklijk Besluit (KB) en zal gelden voor iedereen, zowel voor Belgen als voor buitenlanders. Het KB zal geen gevolgen hebben voor zij die wapens hebben die al vergund zijn. Indien dit nog niet het geval is, dan hoeft dit voor de periode 2014-2018 niet. “Dit betekent dat op het einde van deze periode deze wapens ofwel terug met zijn bezitter naar het buitenland moeten, ofwel, als ze in België blijven, alsnog moeten worden vergund”, aldus Verstreken. “Dit lijkt me ook niet meer dan logisch.”
De publicatie van het Koninklijk Besluit zal voorzien worden op het einde van de maand maart. Vanaf dan zal men niet meer, zoals gebeurde tijdens de opnames van de serie “In Vlaamse Velden”, wapens moeten lenen uit Nederland.
“De vredesboodschap moet in deze kwestie centraal staan. Deze plechtigheden moeten de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog levendig houden, om het nooit meer te laten gebeuren”, besluit Verstreken.