• Actua
  • Visie
      • Onderwijs
      • Gezondheidszorg
      • Leefmilieu, klimaat & duurzaamheid
      • Economie, werk & ondernemen
      • Cultuur
      • Fiscaliteit & begroting
      • Asiel, Migratie & Integratie
      • Justitie
      • Mobiliteit
      • Ethiek & zingeving
      • Gelijke kansen & diversiteit
      • Veiligheid
      • Landbouw, visserij & platteland
      • Staatshervorming & democratie
      • Buitenlands beleid
      • Onze andere standpunten
    • Alle thema's
      • Lokaal
      • Provinciaal
      • Vlaanderen
      • Brussel
      • Federaal
      • Europa
    • Vragen en antwoorden
      • Vraag en antwoord
      • Cijfer
      • Opinie
      • Standpunt
  • Wie zijn we
    • Ons verhaalGeschiedeniscd&v als bewegingLokale afdelingen
      CD&V als politieke partijMinisters en staatssecretarissenSenaatBrussels ParlementEuropees ParlementVlaams ParlementDe Kamer
      GeledingenJONGCD&VVrouw & MaatschappijCD&V SeniorenWetstraat 89Onze medewerkersVereniging van CD&V-raadsledenNetwerken
      Doe meeVacaturesLid wordenStages
  • Kalender
  • Contact
  • Word lid
Lees voor

Waarom steunt CD&V deze onderwijshervorming?

05-06-2013

1.      Waarom steunt CD&V deze hervorming?
Om 3 belangrijke redenen.
1)      Omdat deze hervorming een meerwaarde is voor individuele de leerling, de ouder en leerkracht.
Elke leerling moet met plezier naar school kunnen gaan en weten dat de vakken die hij krijgt hem/haar sterker maken en beter maken.  Ieder moet in zijn/haar talent voor 100% gerespecteerd en uitgedaagd worden.  Zowel de leerlingen die ervan dromen verder te studeren en als de leerlingen die naar een toffe job uitkijken.
Elke leerkracht moet opnieuw gemotiveerde klassen voor zich krijgen vol jonge mensen die geïnteresseerd zijn om bij te leren.
Omdat voor CD&V dit plan een antwoord biedt op de noden en vragen van ALLE leerlingen. 
 
2)      Omdat deze hervorming een meerwaarde is voor onze Vlaamse samenleving
Als Christendemocraten willen we jonge mensen die sterk in het leven staan, die niet alles zomaar klakkeloos aanvaarden, die kritisch en mondig zijn.
EN die, ieder op hun plaats in de samenleving engagement durven opnemen en verantwoordelijk kunnen zijn voor hun keuzes.  In een samenleving waarin iedereen van tel is, valt het onderscheid “sterken” – “zwakken” weg.  Elke ouder droomt het beste voor zijn kinderen.
 
3)      En omdat deze hervorming nodig is voor de Vlaamse economie.
Vlaanderen heeft slechts één grondstof en dat zijn de handen en hersenen van onze kinderen en jeugd.
Het opleidingsniveau van jonge mensen wordt straks een belangrijk doorslaggevende factor waarmee (internationale) ondernemingen rekening zullen houden als zij beslissen om in Vlaanderen te investeren.
Vandaag is de roep om goed opgeleide werkkrachten groot.  Voor die roep mogen we niet doof blijven. Vlaanderen heeft topingenieurs nodig, maar ook toplassers.  Vlaanderen heeft sterke artsen nodig, maar ook knappe en betrokken verpleegkundigen …
 
2.       Is een hervorming van het secundair onderwijswel  nodig? Ons onderwijs is toch goed!?
Ja,een hervorming is absoluut nodig omwille van 5 redenen:
Onderzoek (PISA) toont aan dat ons onderwijs van zeer hoge kwaliteit is, maar ook dat het er jaar na jaar op achteruit gaat. We zijn het aan onszelf, onze kinderen en kleinkinderen verplicht om onze toppositie te behouden. Goed is niet goed genoeg meer
 
Wist u dat op 12 jaar al 1 op de 5 kinderen  een jaar achterstand heeft en dat meer dan 1 op 3 op het einde van zijn secundair minstens al een jaar heeft moeten overdoen?
Wist u dat 1 op 10 leerlingen de school zonder diploma verlaat. Dit betekent dat er vandaag 42.000 leerlingen secundair onderwijs onvoldoende versterkt op de arbeidsmarkt komen.  Dat mogen we toch niet aanvaarden? 
Wist u dat er elk jaar ongeveer 6000 leerlingen het ASO verlaten en niet verder studeren? 
Wist u dat 1 op 4 van de jonge leerkrachten in de eerste 5 jaar afhaken en het onderwijs verlaten?  Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Wist u dat de afgelopen 10 jaar het Technisch Onderwijs 25 % leerlingen verloor?  En dat terwijl bijvoorbeeld de chemische nijverheid vandaag 16.000 werkkrachten zoekt. Onderwijs moet aangepast zijn aan de samenleving: alles is in evolutie (techniek, economie, inzichten, taal, IT …), dus kan het onderwijs zich niet permitteren om niet permanent te zoeken naar aangepaste leerinhouden, –methoden en –omgevingen. Bijvoorbeeld: de schotten tussen aso, tso en bso zijn niet meer van deze tijd.
…
 
Talenten detecteren en ze ontwikkelen. Elke leerling moet naar zijn of haar mogelijkheden top zijn en verdienen die mogelijkheden die hun kansen in het  hoger onderwijs en of de onmiddellijke  arbeidsmarkt vergroten.  Daar draait het om in het versterken van alle leerlingen. 
We kunnen ons niet permitteren te berusten in de negatieve elementen van ons huidig onderwijssysteem: waterval van aso via tso naar bso (waardoor het eerste ‘beter’ wordt geacht in plaats van ‘anders’), een grote uitstroom van jonge mensen die zonder enige kwalificatie het secundair onderwijs verlaten, …
Onze leerkrachten verdienen vanuit hun roeping om jonge mensen zo kundig mogelijk op te leiden de onderwijsvormen en –omgeving die ze daartoe nodig hebben.
Kortom: de hervorming is vandaag nodig om de school van de toekomst te kunnen uitbouwen ten dienste van onze kinderen !
 
 
3.     Wat dient er te veranderen aan het onderwijs?
In een notendop:
De stigmatisering van de ‘leerling bso’, ‘leerling tso’ en ‘leerling aso’ moet veranderen, ja verdwijnen. Vandaag worden de drie categorieën gezien als drie sporten op een ladder van waardering en imago. Wie technisch begaafd is, heeft andere talenten dan iemand die grote aanleg heeft voor talen.
Het moment van fundamentele keuze voor een studierichting moet veranderen. Vandaag gebeurt dat voorafgaand of tijdens de eerste graad. Gezien de grote – levenslange – impact van deze keuze wordt die best gemaakt op het einde van de eerste graad, na kennismaking met verschillende basiscomponenten van de mogelijke studierichtingen.
Waar er vandaag een 300-400-tal studierichtingen zijn in totaal, dringt een vereenvoudiging en  clustering zich op. Dat kan door de studierichtingen van de tweede en de derde graad om te vormen tot studiedomeinen, zoals bijvoorbeeld ‘Taal en cultuur’ of ‘Wetenschap en techniek’.
 
4.       Komt die hervorming van het secundair onderwijs uit de lucht vallen?
Neen, in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering hebben alle regeringspartijen (CD&V, S.pa en N-VA) onderschreven dat er een hervorming van het secundair onderwijs moet komen.
 
5.       Betekent een hervorming een revolutie?
De hervorming zal inderdaad ingrijpend zijn, maar we zullen ze stap voor stap én in overleg uitwerken. Wij kiezen voor de evolutie, niet voor de revolutie.
 
6.       Creëert een hervorming van het secundair onderwijs geen nivellering? Of zelfs: zullen we er nu niet op achteruit gaan?
De hervorming beoogt geen nivellering integendeel.  De hervormingwil de nivellering  precies bestrijden:

 Door uit te gaan van de eigenheid/talenten van iedere leerling.

Leerlingen en hun ouders die al perfect weten waar ze later naartoe willen, zullen gericht kunnen kiezen en deze keuze verder kunnen uitbouwen.  Maar wie zijn of haar weg nog moet zoeken, zoals vaak op 12-13 jaar, krijgt voldoende smaakmakers om op 14 jaar andere richtingen op te zoeken.   Dit is totaal iets anders dan nivellering. 
In onderwijstaal:  verdieping en remediëring worden ingevoerd waardoor de sterke leerlingen verder uitgedaagd worden en de zwakkeren geremedieerd, invoeren van wetenschap en techniek, versterking van de basisvorming, kwaliteitstoets bij de matrix (een rooster van aanbod en finaliteit), reductie en stopzetten van studierichtingen die nergens toe leiden .
Nivellering? Het ganse masterplan staat vol met maatregelen die de lat hoger leggen. Daar mogen we niet blind voor zijn. .   Ons onderwijs mag er niet op achteruitgaan.  Integendeel: alle leerlingen moeten na deze hervorming erop vooruit gaan.
 
7.       Zal het ASO verdwijnen? 
Morgen in elk geval niet, maar het is wel zo dat we alle studierichtingen anders gaan ordenen en dat nadat deze ordening en vooral reductie heeft plaatsgevonden we in een nieuw indelingslandschap van onze studierichtingen terecht komen met een andere indeling waarin de begrippen ASO/TSO/BSO/KSO niet meer voorkomen.
Maar zo ver zijn we nog niet.  Een kwaliteitstest op het einde van deze oefening  moet ons verzekeren dat de kwaliteit via de eindtermen gegarandeerd blijft.
 
8.       Zullen mijn kinderen nog hoogstaand onderwijs krijgen? 
Ja! Uiteraard!  Uiteindelijk is het de bedoeling van de hervorming om het onderwijs te verbeteren. Vandaag staat dat onderwijs al heel goed aangeschreven, door de hervorming kan dat uitstekend worden.  Elk kind, elke jongere heeft  recht op uitstekend onderwijs
 
9.       Wat zijn domeinen?
Studiedomeinen zijn een inhoudelijk samenhangend thematisch geheel van studierichtingen geordend van abstract tot praktisch. Het aantal studiedomeinen kan vandaag nog met volledige zekerheid bepaald worden maar het zou gaan om ongeveer 5 studiedomeinen :
Wetenschap en techniek  - Economie en maatschappij
Welzijn en maatschappij
Kunst en creatie
Taal en cultuur
 
10. Waartoe dient de “matrix” 
De zgn. Matrix is  een rooster waarin het volledige onderwijsaanbod in kaart wordt gebracht gerangschikt op finaliteit (doorstroom, dubbele finaliteit en arbeidaqmrktgericht) en studiedomein. Na de reductie en inschaling van de studuerichtingen ontstaat deze matrix. Bij positieve kwaliteitsbeoordeling, maw wanneer technisch aangetoond wordt dat de onderwijskwaliteit niet daalt, betekent deze matrix ook de afschaffing van de begrippen ASO/TSO/BSO/KSO en het nieuwe ordeningsprincipe voor scholen.
 
11. Wordt een bepaald type school verplicht opgelegd? 
Het zou idioot zijn om vandaag zonder het hebben van een matrix (een nieuwe ordening dus) daarover al te beslissen. Dat zal gebeuren door een volgende Vlaamse regering. Ondertussen moedigen we domeinscholen en campusscholen aan via incentives. De resultaten van bestaande campusscholen doen ons immers geloven dat ze bijdragen aan een juiste studiekeuze, een goede begeleiding van jongeren en het samen naar school gaan van jonge mensen.
 
12. Welke impact zal deze nieuwe indeling op de scholen hebben?
Er wordt niets opgelegd.
In elk geval zal elk schoolconcept gebaseerd op de matrix, zowel verticaal  ( met alleen doorstroomstudierichtingen of alleen studierichtingen met dubbele finaliteit (doorstroom/arbeidsmarktgericht) of alleen arbeidsmarktgerichte studierichtingen) als horizontaal als een combinatie van beide mogelijk zijn.
We zijn er wel van overtuigd dat zodra de studierichtingen volgens de matrix geordend zijn het aanbod van de diverse scholen zal verbreden en dat scholen studierichtingen zullen aanbieden die doorstroomgericht zijn of arbeidsmarktgericht maar ook die een dubbele finaliteit hebben.
Domeinscholen kunnen, maar zijn niet verplicht. Domein- en campusscholen worden via incentives aangemoedigd.
 
13. Wanneer gaat die hervorming van start? 
De hervorming is geen zaak die van vandaag op morgen het onderwijslandschap verandert. Ze zal de weg van de geleidelijkheid volgen, zodat iedereen – schoolbesturen, directies, leerkrachten, ouders en leerlingen – mee is en alles op het juiste moment in fasen kan gerealiseerd worden. De school van de toekomst staat er niet op 1 dag, maar is een werk van jaren.
 
 
14. U houdt dus geen rekening met het protest  van de vakbonden? 
We begrijpen de onrust over de onduidelijkheid.  Maar nu de regering een beslissing heeft genomen kunnen we het overleg starten met als belangrijk doel leraars mee te hebben . want u hebt gelijk, leraars zijn de belangrijkste schakel.
 
15. lost deze hervorming de wachtlijsten bij het inschrijvingsmoment op? 
Deze hervorming leidt in ieder geval tot een grotere vereenvoudiging (door schrappen van richtingen die de kansen op de arbeidsmarkt niet verhogen).  Deze vereenvoudiging zal het de programmatie makkelijker maken. 
 
16. CD&V lanceerde eerder deze maand het “innesto-voorstel” om de vaste benoeming af te bouwen, komt dit ook in dit plan aanbod?
Het hervormingsplan is een overeenkomst tussen 3 partijen die samen hun verantwoordelijkheid voor de toekomst van Vlaanderen opnemen.  Het voorstel voor het InnestoCongres over de vaste benoeming is ingegeven door de vaststelling dat mensen die in de toekomst langer zullen moeten werken allicht ook vaker van statuut (ambtenaren, bediende en arbeider) zullen veranderen.  Die uitdaging, deze denkoefening wordt in mijn partij verder gezet. 
Vandaag is het belangrijk te onderstrepen dat dit onderwijsakkoord leerlingen versterkt tegen het moment zij hun eigen leven zullen leiden.

Lees de reacties ()

Snel naar

  • Ons verhaal
  • Standpunten
  • Geschiedenis
  • CD&V als beweging
  • Onze mensen
  • Europese Volkspartij
  • Privacyverklaring

Jouw CD&V

  • JONGCD&V
  • Vrouw & Maatschappij
  • Senioren
  • De vereniging
  • Netwerken
  • Lokale afdelingen

Politiek

  • Onze visie
  • Federaal regeerakkoord 2020
  • Lid worden

Contacteer

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel

info@cdenv.be
02/238 38 11

  • Sitemap

Doe mee

  • Agenda
  • Jobs
  • Word lid
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Home
  • Actua
  • Visie
    • Visie
    • Onderwijs
    • Gezondheidszorg
    • Leefmilieu, klimaat & duurzaamheid
    • Economie, werk & ondernemen
    • Cultuur
    • Fiscaliteit & begroting
    • Asiel, Migratie & Integratie
    • Justitie
    • Mobiliteit
    • Ethiek & zingeving
    • Gelijke kansen & diversiteit
    • Veiligheid
    • Landbouw, visserij & platteland
    • Staatshervorming & democratie
    • Buitenlands beleid
    • Onze andere standpunten
    • Lokaal
    • Provinciaal
    • Vlaanderen
    • Brussel
    • Federaal
    • Europa
    • Vraag en antwoord
    • Cijfer
    • Opinie
    • Standpunt
  • Wie zijn we
    • Wie zijn we
    • Ons verhaal
    • Geschiedenis
    • Lokale afdelingen
    • Wetstraat 89
      • Wetstraat 89
      • Onze medewerkers
      • Vereniging van CD&V-raadsleden
      • Netwerken
    • cd&v als beweging
    • Doe mee
      • Doe mee
      • Vacatures
      • Lid worden
      • Stages
    • Geledingen
      • Geledingen
      • JONGCD&V
      • Vrouw & Maatschappij
      • CD&V Senioren
    • CD&V als politieke partij
      • CD&V als politieke partij
      • Ministers en staatssecretarissen
      • Senaat
      • Brussels Parlement
      • Europees Parlement
      • Vlaams Parlement
      • De Kamer
  • Kalender
  • Contact
  • Word lid
×

Een cookie is een klein bestand dat door de server van CD&V wordt uitgestuurd en geplaatst op de harde schijf van jouw computer, tablet, GSM of ander apparaat waarmee je onze website bezoekt. 

Cookies hebben allerhande doelstellingen. Sommige worden gebruikt om het bezoek aan onze website aangenamer of gemakkelijker te maken. Nog andere analyseren het gebruik van de website. Cookies die omwille van technische of beveiligingsredenen noodzakelijk zijn, plaatsen we in ieder geval. Meer info vind je in onze cookie policy en onze privacyverklaring.

Door op “Akkoord” te klikken, aanvaard je het gebruik van deze cookies voor al deze doeleinden. Je kan jouw cookievoorkeuren regelen via de knop “Wijzig instellingen”.

Akkoord
Noodzakelijke cookies
Wijzig instellingen
Akkoord
Deze cookies zijn noodzakelijk om de website te doen werken en kunnen niet worden uitgeschakeld.
Deze cookies verhogen de gebruiksvriendelijkheid van de website door jouw keuzes of interesses te onthouden.
Deze cookies verzamelen gegevens over de performantie van de website zoals het aantal pagina's dat je bezoekt of de tijd die je doorbrengt op een webpagina. Voor analyses maken we gebruik van Google Analytics.
De marketing-cookies houden jouw surfgedrag bij. Ook cookies afkomstig van social media sites zoals Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter vallen onder deze categorie.
Terug Akkoord