Vrouwelijk ondernemen is creatief potentieel voor economische groei
13-06-2011
Vlaanderen streeft naar een sterke ondernemerscultuur waarin ondernemerschap en de waardering ervoor moeten leiden tot een toename van het aantal ondernemingen. VIA en Pact 2020 willen Vlaanderen wat dit betreft in de Europese top 5 en zetten daarom in op het bevorderen van enerzijds algemeen en anderzijds doelgroepspecifiek ondernemerschap.
Vlaamse volksvertegenwoordigers Griet Smaers en Martine Fournier zien alvast potentieel in maatregelen die vrouwen met ondernemingszin ertoe aansporen de stap te zetten en hun kansen op slagen verhogen.
Dat Vlamingen niet ondernemend zouden zijn, blijkt alvast een fabel. Het aandeel ondernemers in de Vlaamse beroepsbevolking bedraagt volgens de meest recente internationale vergelijkbare gegevens 9,6%. “Daarmee situeren we ons bij de Europese toppers Nederland (9,9%) en het Verenigd Koninkrijk (9,1%). We laten landen als Duitsland (7,7%) en Frankrijk (6,9%) ver achter ons,” stelt Martine Fournier.
Terwijl 51% van de Vlaamse bevolking en 46,8% van de beroepsactieven vrouw is, ligt hun aandeel in het ondernemersveld met 35,2% echter een stuk lager. Griet Smaers: “We doen het daarmee weliswaar licht beter dan het Europese gemiddelde (34%), maar het toont aan dat het wegwerken van die ondervertegenwoordiging wezenlijk kan bijdragen tot het behalen van de VIA-doelstellingen.”
Vanuit die optiek benoemt ook prof. Hans Crijns in een onderzoeksrapport[1] de onontgonnen ondernemerschapcapaciteit van vrouwen als creatief potentieel voor economische groei en jobcreatie.
Zaak wordt dus om de drempels die vrouwen ervan weerhouden de ondernemerswereld in te stappen, weg te werken.
Martine Fournier: “Tussen 2005 en 2010 steeg het aantal vrouwelijke starters met nagenoeg 40%. Alleen blijkt dat de kans dat vrouwen hun zelfstandige hoofdactiviteit ook terug stop zetten 51,6% hoger ligt, dan bij hun mannelijke collega’s.”
Ook inzake latent ondernemerschap bij vrouwen – zeg maar de goesting om te ondernemen - is er werk aan de winkel: 24% in België en 26% in Vlaanderen. In Europa bedraagt dit 40%.
Griet Smaers ziet hierin alvast het bewijs dat een specifiek kader moet worden gecreëerd om vrouwelijk ondernemerschap duurzaam te activeren: “Er is een overkoepelend en globaal beleidskader nodig dat voorziet in begeleiding en de combinatie werk/gezin draaglijk maakt. Waardig werk is ook voor de zelfstandige ondernemer een recht.”
Sarah Van Acker, European Female Enterpreneurship Ambassador en samen met haar zus Barbara zaakvoerder van Belgian Shoes, onderstreept ook het belang van een mentaliteitswijziging: “Contacten met vrouwelijke ondernemers leren me dat ze opboksen tegen heel wat vooringenomenheid. Hun omgeving raadt hen meestal de stap af omdat ondernemen onvoldoende zekerheid en comfort zou bieden om te combineren met de zorg voor een gezin.” En dan is er nog de opvolgingskwestie: “Bij ons stelde het probleem zich niet: vader had immers alleen dochters. Maar voor de opvolging in een familiebedrijf wordt in eerste instantie nog steeds de zoon klaar gestoomd.”
Beide volksvertegenwoordigers lieten zich daarom inspireren door vooral de Scandinavische landen, om een actieplan uit te werken met concrete aanbevelingen voor een Vlaams beleid ten aanzien van vrouwelijk ondernemen: “Vrouwen in staat stellen te ondernemen is - los van een doel op zich - vooral ook een middel om de ondernemerschapgraad van Vlaanderen gevoelig op te krikken.”
Martine Fournier en Griet Smaers goten hun voorstellen in een resolutie die eerstdaags wordt neergelegd in het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering tot specifieke maatregelen zal bewegen.
Ze willen onder andere:
naar Zweeds model de knelpunten sectorspecifiek weg werken (de welzijnssector is immers de technologiewereld niet),
investeringen in na- en bijscholing en trajectbegeleiding om de uitstroom tegen te gaan,
de beeldvorming ook in overheidscommunicatie aanpakken om stereotypering te ontkrachten,
de oprichting van een portaal vrouwelijk ondernemen binnen het Agentschap Ondernemen waar alle expertise en antwoorden op vragen van vrouwelijke ondernemers worden gebundeld,
permanente monitoring van de evolutie,
…