VRIND-rapport 2012
04-10-2012
De nieuwe editie van VRIND, ondertussen al de 20ste jaargang, beschrijft de demografische, macro-economische en sociaalmaatschappelijke context waarin de Vlaamse overheid optreedt. Daarnaast wordt aan de hand van indicatoren een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in materies waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is. De keuze van de indicatoren gebeurde in functie van de beleidsprioriteiten. De inhoud van het boek is gestructureerd rond de grote uitdagingen die in het Vlaamse Regeerakkoord 2009-2014 werden opgenomen en die tevens verwijzen naar de grote doorbraken uit het ViA actieprogramma.
Je kan de presentatie van dit VRIND-rapport bekijken door hier te klikken
De cijfers hebben grotendeels betrekking op de situatie in 2011. Waar zinvol en mogelijk, wordt de situatie in Vlaanderen vergeleken met andere Europese landen.
Hieronder een aantal vaststellingen vanuit 2 centrale vragen:
Evolueert Vlaanderen in een duurzame en meer leefbare richting?
Hoe is het gesteld met de leefsituatie van de Vlaming?
Vanuit het duurzaamheidsperspectief gaat Vlaanderen er het jongste decennium globaal op vooruit. De Studiedienst van de Vlaamse Regering berekende dat de globale duurzaamheidsindex op 10 jaar tijd met circa 14% is gestegen.
Niet alle dimensies van duurzaamheid vertonen eenzelfde patroon. De sterkste stijging trad op bij de sociale aspecten waarbij rekening wordt gehouden met de inkomensongelijkheid, de levensstijl, de verkeersveiligheid en de opleidingsmogelijkheden. Op alle terreinen is er duidelijk vooruitgang geboekt.Niettegenstaande we Europees goed scoren op de armoede-indicatoren, vraagt het armoederisico voor sommige groepen zoals gezinnen met lage werkintensiteit, eenoudergezinnen, ouderen en alleenstaanden bijzondere aandacht.
De wereldwijde economische crisis blijft ook vandaag Vlaanderen parten spelen. De economische index geeft echter aan dat de welvaartsituatie in vergelijking met het begin van deze eeuw met 20% is gestegen.
Wat de milieu- of ecologische index betreft, is de luchtkwaliteit verbeterd. Sinds 2004 is er een dalende trend in de emissie van broeikasgassen. Positief is dat het energiegebruik en economische groei is ontkoppeld en dat de eco-efficiëntie van het personen- en goederenvervoer toeneemt, ondanks een verdere toename van het aantal personenkilometers.
Om de leefsituatie van de Vlaming te meten, berekende de Studiedienst van de Vlaamse Regering een leefsituatie-index voor de Vlamingen van 18 jaar en ouder. De index geeft de resultaten van een set van indicatoren over volgende levensdomeinen: wonen en woonomgeving, gezondheid, vrije tijd en ontspanning, sociale participatie, veiligheid en mobiliteit.Hieruit blijkt onder meer dat Vlaanderen 77% woningeigenaars en 6% sociale huurders kent. Wat betreft gezondheid en leefsituatie is 84% van de Vlamingen tevreden over de gezondheidsvoorzieningen, en verklaart de helft van de bevolking wel eens te sporten, hoewel er hier de laatste jaren een kleine terugval is.De waarde van de leefsituatie-index neemt af bij de oudste leeftijdsgroepen (vanaf 65 jaar). De jongste leeftijdsgroep scoort opvallend goed. Wie nog inwoont bij de ouders haalt de hoogste score. Alleenstaanden en alleenstaande ouders scoren opmerkelijk lager. Personen die werken scoren het beste.
Uit VRIND 2012 kunnen we besluiten dat 86% van de Vlamingen tevreden tot zeer tevreden is met zijn levenssituatie.
Dit en veel meer kan u lezen in VRIND 2012. Aan het indicatorenboek werkten meer dan 100 contactpersonen vanuit alle beleidsdomeinen mee. De cijfers en commentaren werden door de beleidsraden gevalideerd. De Studiedienst van de Vlaamse Regering coördineerde het geheel.
Klik hier om het volledige rapport te downloaden
Om het rapport te doorbladeren volstaat het om op het plaatje hieronder te klikken
Open publication - Free publishing - More 2012