Trias is een ngo die ondernemende mensen in het Zuiden ondersteunt bij het realiseren van hun plannen onder motto 'Dromen krijgen kansen'. De organisatie dankt haar kracht onder andere aan de 1.370 vrijwilligers, die een brede waaier van taken uitvoeren. Trias werkt samen met 114 boeren- en ondernemersverenigingen en wisselt expertise uit vanuit het geloof dat alleen de kansarme boeren en ondernemers zelf hun eigen dromen kunnen waarmaken.
Expert-vrijwilligers
De vele expert-vrijwilligers van Trias zijn daarbij cruciaal. Zij zorgen voor de kennisuitwisseling ter plaatse. Guy Callebaut werkt al tien jaar als expert-vrijwilliger. Zijn projecten brengen hem vooral naar Afrika: Rwanda, Oeganda, Malawi, West-Afrika en Congo.
Hij startte als vrijwilliger via Exchange vzw, dat mensen uit het bedrijfsleven voor korte tijd uitzendt voor het delen van hun expertise met bedrijven in het Zuiden. Guy Callebaut: "Als fruitteler en bestuurder van tuinbouwcoöperatie BelÒrta kon ik heel vlug mijn kennis delen met een thee-coöperatie in Rwanda."
Vrij snel daarna kwam de vraag van Trias om een cacao-coöperatie in Beneden-Congo te helpen bij het opstellen van een bedrijfsplan voor het optimaliseren van het droogproces van cacaobonen. Ondertussen voerde hij voor verschillende organisaties zoals Exchange, Trias , Ricolto , Enabel en Fracarita al meer dan 20 opdrachten uit.
Die opdrachten zijn heel divers. Zo is hij betrokken bij een project voor de bouw van een ziekenhuis in Beni (Congo) maar meestal gaat het om landbouwprojecten. Guy Callebaut: "Als tuinbouwer, bestuurder van coöperaties en landbouweconoom liggen mijn expertises uiteraard in landbouw, coöperaties en bedrijfsbeleid."
De opdrachten zijn zeer uiteenlopend, vertelt Guy: "gaande van een bedrijfsplan voor een maïsmolen, over het functioneren van de federatie voor Rwandese coöperatieve imkers, de voorstudie voor het oprichten van een groothandelsmarkt in Madagascar, het begeleiden van fusiegesprekken tussen een melkophaalcoöperatie en een melkverwerker in Rwanda, tot trainingen in 'good governance' van coöperaties in Noord-Kivu."
Ondernemers ter plaatse zijn heel positief over de samenwerking. Niet alleen vanwege de geslaagde projecten maar ook vanwege de projecten die we afraden, voegt Guy Callebaut toe: "Het kan raar klinken maar dikwijls halen we mensen terug naar de realiteit door hen te wijzen op het onhaalbare van hun ambities. Achteraf zijn ze dankbaar dat ze niet in een project gestapt zijn en kunnen ze zich focussen op een realistischer plan waarin wij hun proberen te begeleiden. Dat idee moet van hen komen en niet van buitenaf opgelegd worden. Anders lukt het nooit."
Guy Callebaut heeft zelf ook veel geleerd uit deze projecten en de boeiende contacten: dichter bij de lokale bevolking kom je nooit. Zeker de Congolese mentaliteit kan hij appreciëren: "De weerbaarheid en het goedlachse humeur van de Congolese bevolking maken van Congo het meest charmerende land waar ik mag werken."
Inleefreizen
Trias werkt samen met boeren- en ondernemersverenigingen in Centraal-Amerika, de Andes, Brazilië, Guinee, Burkina-Faso, Ghana, Congo, Tanzania, Oeganda, Zuid-Afrika en de Filipijnen. Om het nut en de goede werking van die projecten te tonen aan een ruimer publiek, organiseert Trias regelmatig inleefreizen.
Tijdens die reizen krijgen vrijwilligers een zicht op de projecten en de uitdagingen van de lokale ondernemers. Zo worden ze ambassadeurs voor de Trias-projecten. Simon De Boeck, Els Roelof en Veerle Vincke bezochten verschillende projecten in Tanzania. Simon De Boeck: "De focus ligt er op jonge talentvolle ondernemers met een goed idee, maar zonder de nodige middelen. Met microkredieten en professionele begeleiding krijgen zij de kans om hun start-up in de Tanzaniaanse markt te zetten en zo hun droom waar te maken."
Microkredieten voor Masai ondernemers
Wanneer het uitzonderlijk weinig regent in de Savanne, zoals in 2016, sterft een deel van de veestapel. De gevolgen voor de traditionele landbouwbedrijven zijn groot. Daarom moeten nieuwe vormen van handel en inkomen ervoor zorgen dat die periodes van extreme droogte beter overbrugd kunnen worden. Masai vrouwen willen wel graag ondernemen, maar hebben weinig rechten en geen cent om te starten.
Trias richtte daarom kleine coöperatieve banken op met telkens een 30-tal vrouwen als aandeelhouders. Met micro-kredieten in de grootte-orde van 100 of 200 dollar om een paar geiten of een koe groot te brengen, een handeltje in rijst en suiker of een bijenkast om met honingproductie te starten. Zo investeert Trias om deze nieuwe mini-economie te laten groeien.
Veerle Vincke spreekt vol bewondering over de vele ondernemende vrouwen: "Met beperkte middelen proberen zij een mini-onderneming te starten. We hebben een aantal zeer succesvolle verhalen gehoord, onder andere over een supermarktje aan de grens. Dankzij het spaarsysteem van Trias (saccos) sparen ze voor twee zaken: om een investeringsspaarpot te hebben maar ook een klein sociaal gedeelte waarmee zieken geholpen worden."
Zero-emissie boerderij
De zero-emissie boerderij van Joel Kaduma maakte grote indruk op alle deelnemers. Deze boerderij is een gemengd boerenbedrijf waar boeren uit de streek kennis kunnen maken met de nieuwste landbouwtechnologieën. "Deze zijn zelfs zo vooruitstrevend dat ze in feite een volledig zero-emission boerderij hebben", vertelt Els Roelof. "Dankzij microkredietfinanciering heeft Joel een biogasinstallatie gebouwd die de mest van de enige melkkoe omzet in gas waarmee dan gekookt wordt."
Verder werkt de broedmachine voor 340 eieren op zonne-energie. En om ook ‘s nachts de eieren te kunnen verwarmen zijn er twee batterijen beschikbaar. Tot slot bewatert de boer zijn akkers ook met een lagedrukpomp en een ingenieus leidingsysteem dat hij zelf ontworpen heeft. Met de steun van Trias kunnen andere boeren hier een stage volgen en zelf duurzame landbouwtechnieken leren.
Jonge, talentvolle ondernemers
Simon De Boeck was aangenaam verrast door de vele jonge lokale ondernemers met veel goesting zoals zeepmaker Chake en wijnproducente Diane. Simon De Boeck: "Trias geeft hen professionele begeleiding, opleiding en verleent microkredieten om hun start-up een kans te geven. Gestaag en op eigen kracht, maar met succes!"
>> Het volledige reisverslag van deze inleefreis in Tanzania
>> Wil je zelf deelnemen aan een inleefreis of wil je zelf aan de slag als expert-vrijwilliger?
Meer over Trias: https://www.trias.ngo/nl