Vooruitgang in strijd tegen onnodige beroepsprocedures
21-06-2012
Vorig jaar drong Vlaams parlementslid Lode Ceyssens aan op een wijziging van de beroepsprocedures rond stedenbouwkundige vergunningen. Ambtenaren van het agentschap Ruimte & Erfgoed zouden te vaak onnodig beroep aantekenen. Recente cijfers bewijzen het gelijk van Ceyssens.
Lode Ceyssens pleit al enkele jaren voor een vereenvoudiging van de beroepsprocedures rond stedenbouwkundige vergunningen. Hij stelde vast dat ambtenaren van het agentschap Ruimte & Erfgoed al te vaak in beroep gingen tegen beslissingen van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) of beslissingen van de Bestendige Deputatie. Zijn verzuchting kreeg gehoor bij de Vlaamse Regering, die besliste dat vanaf 2012 enkel de leidinggevende Vlaamse ambtenaren nog bevoegd zijn om in beroep te gaan tegen dergelijke beslissingen. “Door deze manier van werken, worden beroepsmogelijkheden beter overwogen en vermijden we onnodige beroepen,” aldus Lode Ceyssens.
Ceyssens wilde het effect van deze maatregel kennen en vergeleek daarom de cijfers van vorig jaar met die van dit jaar. Dit leverde ronduit spectaculaire resultaten op! Waar ambtenaren ruimtelijke ordening tussen 1 januari 2011 en 1 mei 2011 nog 157 maal in beroep gingen tegen beslissingen van het CBS, deed de secretaris-generaal van het departement RWO dat in dezelfde periode in 2012 slechts 11 maal. Bij beroepen tegen beslissingen van de Bestendige Deputatie is die verhouding 80 (2011) – 11 (2012).
Beroepen
Tegen CBS
Tegen Bestendige Deputatie
PROVINCIE
2011 (tot 1/05)
2012 (tot 1/05)
2011 (tot 1/05)
2012 (tot 1/05)
ANTWERPEN
22
1
42
3
LIMBURG
37
0
5
3
OOST-VLAANDEREN
28
3
13
4
VLAAMS-BRABANT
45
5
15
1
WEST-VLAANDEREN
25
2
8
0
Totaal
157
11
80
11
“Deze cijfers spreken voor zich,” zegt een tevreden Lode Ceyssens. “Ik heb altijd geloofd dat deze wijziging de efficiëntie van onze administraties gevoelig zou verbeteren en meer nog, dat onnodige beroepen in de toekomst voorkomen zouden worden! Hierdoor wordt veel tijdsverlies vermeden, zowel bij de aanvrager als bij de administratie!”
Bijkomend:
Overigens is het verhaal hiermee zeker nog niet af. Ceyssens ondervroeg minister Philippe Muyters onlangs nog over de hoge en onnodige advocatenkosten die de gewestelijke administratie, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, maakt. De voorbije twee jaar werd bijna een miljoen euro (975.753 euro in 2010 en 2011) uitgegeven om beroep aan te tekenen tegen vergunningen afgeleverd door democratisch verkozen besturen.
“Ik heb de minister uitgelegd dat deze advocatenkosten volstrekt onnodig zijn,” zegt Lode Ceyssens. “Het zou veel logischer zijn dat die ambtenaren met hun technische bagage hun dossiers zelf bepleiten. Zeker voor een administratieve rechtbank is technische dossierkennis veel belangrijker. En een advocaat is in zulke gevallen niet verplicht. Voorbeelden uit andere administraties tonen trouwens aan dat wanneer ambtenaren zelf hun beroepen moeten bepleiten, er minder vaak in beroep wordt gegaan, maar het resultaat anderzijds vaker in het voordeel van de overheid is. Bovendien wordt hiermee ook bespaard op advocatenkosten.”
Minister Muyters kon de argumenten van Ceyssens enkel bijtreden. “Daarom zal eerstdaags een proefproject starten in de provincie Vlaams Brabant om op basis van enkele dossiers de haalbaarheid na te gaan om zonder advocaat beroep aan te tekenen,” aldus Lode Ceyssens. “Dit proefproject zal ook helpen om de personeelsimpact en de vereiste juridische competenties in kaart te brengen.”
Bij een positieve evaluatie van het proefproject zal deze werkwijze ook uitgebreid worden naar de andere provincies.