Minister voor personen met een handicap Nathalie Muylle heeft haar administratie de opdracht gegeven om de leeftijd om een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of integratietegemoetkoming (IT) te krijgen van 21 naar 18 jaar te brengen. Ze volgt daarmee een arrest dat het Grondwettelijk Hof vorige week velde. Personen met een handicap krijgen daardoor een aanzienlijk hogere uitkering dan hun kinderbijslag van zodra ze 18 worden.
De minimumleeftijd om een uitkering te krijgen als persoon met een handicap, is gebaseerd op de vroegere leeftijd van meerderjarigheid van 21 jaar. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd en het Grondwettelijk Hof oordeelt daar ook zo over. We passen de wet op korte termijn aan zodat personen met een handicap vanaf 18 jaar recht hebben op een uitkering. Dat betekent in de praktijk dat zij een aanzienlijk hogere uitkering zullen krijgen dan nu het geval is. In sommige gevallen gaat het zelfs om een verdubbeling. - Nathalie Muylle
De minimumleeftijd om als personen met een handicap een uitkering te krijgen, ligt momenteel op 21 jaar. De wet die de uitkeringen regelt, dateert uit 1987, toen de leeftijd van meerderjarigheid nog op 21 jaar lag.
Minister Muylle verlaagt deze leeftijdsgrens naar 18 jaar. Ze volgt daarmee een arrest van het Grondwettelijk Hof, dat vorige week oordeelde dat de minimumleeftijd van 21 jaar ongrondwettelijk is. Minister Muylle heeft onmiddellijk opdracht gegeven aan haar administratie om de wetgeving aan te passen.
De verlaging van de minimumleeftijd naar 18 jaar, betekent in de praktijk dat personen met een handicap een hogere uitkering zullen krijgen. Op dit moment kunnen zij in de periode van 18 tot 21 jaar enkel een beroep doen op een (verhoogde) kinderbijslag. In de toekomst zullen zij vanaf hun 18e aanspraak kunnen maken op de hogere inkomensvervangende tegemoetkoming en eventueel de integratietegemoetkoming. Ongeveer 10.000 personen met een handicap per jaar doen hun voordeel bij de aanpassing.
Voorbeelden:
Een jongere van 19 met de zwaarst mogelijke inschaling qua verhoogde kinderbijslag, die verblijft in een voorziening in Vlaanderen ontvangt:
- momenteel 671,32 euro kinderbijslag per maand zonder school – of sociale toeslag
- voortaan: doordat hij IVT en IT kan ontvangen, en ook hier in de zwaarste inschaling zal vallen, kan hij 1.896,15 euro ontvangen, los van eventuele kinderbijslag
Een jongere van 20 met de laagst mogelijke inschaling qua verhoogde kinderbijslag in Brussel, die bij zijn ouders woont ontvangt:
- momenteel 238,69 euro per maand, zonder school- of sociale toeslag
- voortaan: doordat hij IVT en IT kan ontvangen, kan hij 747,69 euro ontvangen, los van eventuele kinderbijslag. Indien zijn zelfredzaamheid door de beperkte inschaling onvoldoende is om een IT te ontvangen, ontvangt hij 639,58 euro
Minister Muylle zal de regio’s – die bevoegd zijn voor kinderbijslag – op de hoogte brengen van het arrest.