Voornamelijk middengeschoolden ontvangen een inschakelingsuitkering
07-08-2015
Bijna de helft van het aantal mensen die een inschakelingsuitkering ontvangt, is middengeschoold. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer aan de minister van Werk. Middengeschoolden zijn personen met een diploma van het algemeen hoger, het hoger technisch, het hoger kunst- of hoger beroepssecundair onderwijs, alsook de personen in het bezit van een diploma post-secundair niet-hoger onderwijs.
De inschakelingsuitkering is bedoeld voor jongeren die vroeger stoppen met school en na een jaar nog altijd geen werk gevonden hebben. De regering-Di Rupo besliste om dit voorheen in de tijd onbeperkte recht te herleiden tot drie jaar. Wie na deze periode geen of onvoldoende werkervaring had, zou zijn uitkering verliezen. De regering-Michel besliste vervolgens om deze uitkering te hervormen met de bedoeling er een activeringsmaatregel van te maken: jongeren moeten tot hun 21e kunnen bewijzen dat ze een opleiding voltooid hebben.
‘Met deze maatregel wil de federale regering jongeren stimuleren om hun diploma te halen. Dat is goed. Met een certificaat of een opleiding heb je zoveel meer kansen op de arbeidsmarkt.’, aldus Vercamer.
De cijfers van Vercamer (januari 2015) geven aan dat voornamelijk middengeschoolden een inschakelingsuitkering ontvangen. Van de 91.204 personen die in januari 2015 een inschakelingsuitkering ontvingen, was bijna de helft (45,3% of 41.349 personen) middengeschoold. 37.365 van hen (41%) waren kortgeschoold, wat betekent dat zij geen diploma hebben of een diploma van het lager onderwijs, algemeen lager onderwijs of lager technisch, kunst- of beroepssecundair onderwijs. 12.464 uitkeringstrekkers (13,7%) waren hooggeschoold en hadden dus een diploma van het hoger onderwijs. De cijfers van Vercamer verschillen weinig met de cijfers van december 2014, toen men nog geen diploma of opleidingscertificaat nodig had om de uitkering te krijgen. Toen ontvingen 100.550 personen een inschakelingsuitkering, waarvan 43.738 laaggeschoolden (43,5%), 44.200 middengeschoolden (44%) en 12.590 hooggeschoolden (12,5%).
Terwijl de gemiddelde leeftijd van iemand die een inschakelingsuitkering ontving in januari 2015 27 jaar was, was dat in december 2014 29 jaar. Ook bedroeg de gemiddelde duur mensen die in januari van dit jaar een inschakelingsuitkering ontving 26 maanden. In december vorig jaar was dat nog 34 maanden. De maatregel van Di Rupo om de inschakelingsuitkering in de tijd te beperken heeft een duidelijk verlagend effect gehad op de gemiddelde duur van de uitkering en de leeftijd van degene die ze ontvangt.
‘De federale regering zal in het najaar de taxshift concretiseren. Ze moet hiervan gebruik maken om een lastenverlaging te voorzien voor de laagste en middenlonen. Dat is immers de beste manier om jobs te creëren voor laag- en middengeschoolden, zo wijzen studies uit. Voor deze groep zou enkel een lineaire lastenverlaging weinig effect hebben, terwijl het aanbod beschikbare arbeidskrachten net daar zeer groot is.’, besluit Vercamer.