Voorkeursroutes drie tramverbindingen Vlaams-Brabant goedgekeurd
06-12-2013
Op voorstel van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits keurde de Vlaamse regering drie tramtracés van het Brabantnet goed, die prioritair worden uitgewerkt. Hiermee krijgen de mensen uit de betrokken gemeenten duidelijkheid over het tracé waar de tram zal rijden. De vervolgstudies voor de concrete invulling van de tramlijnen worden nu opgestart. De Lijn zal nu samen met de gemeentebesturen en inwoners bepalen hoe de tramverbindingen kunnen worden vormgegeven zodat ook de bezorgdheden die er leven maximaal worden meegenomen.
Voorkeurstracés
De Vlaamse Regering geeft haar goedkeuring aan drie tramtracés uit het project Brabantnet. Deze worden prioritair uitgewerkt met oog op een realisatie in 2020. Deze beslissing is gebaseerd op een maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) die uitwees dat de baten twee keer groter zijn dan de kosten. Het gaat om de trajecten Brussel - Willebroek, Brussel – Zaventem Luchthaven en Jette – Zaventem Luchthaven. Binnen elk van deze trajecten werden voorstellen gedaan waar de tram concreet zal rijden. Deze voorkeurstracés werden bepaald op basis van een multicriteria-analyse waarbij elke route werd beoordeeld aan de hand van 16 criteria zoals reizigerspotentieel, reistijd, veiligheid, vrijwaring natuur en landschap.
Voor de tramverbinding Brussel – Willebroek gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het tracé ten westen van de A12 tot Londerzeel. Van daar wordt Willebroek bereikt via de oostkant van de A12. Dit betekent dat de tramlijn in Willebroek tussen de A12 en het Fort van Breendonk zal liggen.
De voorkeursroute voor het traject tussen Brussel en Zaventem Luchthaven via de Leopold III-laan en een nieuw viaduct over de ring rond Brussel werd eveneens goed bevonden.
Ten slotte kreeg ook het traject tussen Jette en Zaventem Luchthaven groen licht. Deze lijn zal tussen Heizel en Vilvoorde VTM lopen via de Romeinse Steenweg en de Sint-Annalaan. Van VTM tot Vilvoorde Station loopt het traject langs de Medialaan, de bedding tussen de Belgiëlaan en de Steenweg op Koningslo, de Jacob Smitslaan, de Rubensstraat, de Vuurkruisenlaan, het Heldenplein en uiteindelijk de Stationslei. Via de CAT-site en de Woluwelaan gaat het naar de luchthaven van Zaventem.
Vervolgstappen
Door deze beslissing van de Vlaamse regering kan nu gestart worden met de voorbereidingen voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en de project-MER’s. In het RUP zal onder andere worden bepaald hoe de tramlijnen er concreet zullen uit zien, hoe ze kunnen worden ingepast in de bestaande weginfrastructuur en waar de haltes kunnen komen. In de project-MER’s wordt op microschaal gekeken welke de milieueffecten zijn, nadat dit in de plan-MER vorig jaar en afgelopen jaar op globaal niveau al werd onderzocht. De Lijn zal bovendien nauw overleggen met de MIVB en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om te zorgen voor een maximaal geïntegreerd netwerk in de hoofdstad. Dit is van cruciaal belang voor een goede bediening van de reizigers. De uiteindelijke doelstelling is om in 2020 de tram uitvoerig te kunnen testen en mogelijk ook in dienst te stellen.
In dialoog met de lokale overheden en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Nu er duidelijkheid is over de ligging van de tramtracés, gaat De Lijn met de lokale besturen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de MIVB en mobiliteitsorganisaties, alsook met stakeholders en bewoners overleggen hoe de tramlijnen vorm kunnen krijgen. Hiervoor zijn binnen de procedures van het RUP en de project-MER’s twee formele inspraakmomenten voorzien. De Lijn zal daarenboven ook infomomenten organiseren waarop alle betrokkenen hun bezorgdheden en ideeën kenbaar zullen kunnen maken.
Geïntegreerde aanpak
In Brussel en de Vlaamse Rand zijn 71% van de verplaatsingen korter dan 15 km. Het aandeel verplaatsingen korter dan 5 km bedraagt 51%. Een zeer groot aandeel van deze korte verplaatsingen gebeurt vandaag met de auto. Deze korte autoverplaatsingen zijn mee de oorzaak van de nagenoeg permanente verkeerscongestie in dit gebied.
De drie tramverbindingen maken deel uit van een geïntegreerde aanpak om de mobiliteit te verbeteren in de provincie Vlaams-Brabant en in het bijzonder in de Vlaamse rand rond Brussel. Daarbinnen hebben ook de aanleg van 400 km fietsvoorzieningen en herinrichting van de ring rond Brussel hun plaats.
Minister Hilde Crevits: “Om een aantrekkelijk, snel, stipt en comfortabel alternatief te bieden voor de wagen wordt geïnvesteerd in drie prioritaire tramverbindingen. De 3 tramlijnen vormen een samenhangend geheel met 3 knooppunten: Heizel, Brussel Noord en de luchthaven van Zaventem. Dit potentiële tramnetwerk sluit aan op het busaanbod, het treinnetwerk, het geplande Gewestelijk Express Net en is complementair met 400 km nieuwe fietspaden- en bruggen en de herinrichting van de ring rond Brussel. Door vlot over te stappen van de ene naar de andere modus wordt het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief. Dit zorgt voor een verbeterde mobiliteit in Vlaams-Brabant.”
Meer informatie
Klik op het kaartje hieronder om de overzichtskaart van de drie prioritaire tracés groter bekijken
Voor meer informatie over het Brabantnet: www.brabantnet.be.