Vooral Brusselaars dienen belastingaangifte niet in
10-12-2014
Jongeren, mensen met lage inkomens, nieuwbakken zelfstandigen en 75-plussers zijn het slechtst in het tijdig indienen van hun aangifte.
BrusselOp 31 oktober had liefst 1 op de 10 Brusselaars zijn belastingaangifte niet ingediend. In Vlaanderen ging het om 4,8 procent, in Wallonië om 5,8 procent - goed voor in totaal 386.530 niet-ingediende belastingaangiften. Ter vergelijking: 6,3 miljoen aangiften waren op dat moment wél al ingediend. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.
Het cijfer dient enigszins gerelativeerd te worden, want de fiscus verleende bijkomend uitstel aan belastingplichtigen die hun aangifte via een boekhouder of een andere 'Tax-on-web-mandataris' indienen. Zij kregen tot 14 november de tijd. 'Tussen 1 en 22 november dienden nog eens 153.380 belastingplichtigen een aangifte in', aldus Van Overtveldt. Daarmee zit het cijfer ongeveer op dezelfde hoogte van de voorbije jaren.
'Blijf ze op de hielen zitten'
De FOD Financiën stelt vast dat vooral jongeren van 18 tot 25 jaar, belastingplichtigen met geen of weinig inkomen, belastingplichtigen die voor het eerst een zelfstandige beroepsactiviteit uitoefenen en 75-plussers geen aangifte indienen. De reden waarom het Brussels Gewest meer niet-indieners telt, heeft precies te maken met een grote vertegenwoordiging van bovenstaande groepen.
'De fiscus moet die mensen op de hielen blijven zitten', reageert Deseyn, 'het beleid moet fair zijn tegenover hen die de regels wél volgen.' Het niet indienen van de aangifte is volgens de CD&V'er een 'zeer zwaar vergrijp'. 'Wie moedwillig verzuimt zijn aangifte in te dienen, jaagt de maatschappij op kosten en mag niet ongestraft wegkomen.'
Toch gaat Deseyn akkoord met de beslissing van de minister van Financiën - toen was dat nog zijn partijgenoot Koen Geens - om een eenmalige inbreuk niet meteen te beboeten(DS 22 april). Bovendien heeft ook de fiscus soms boter op het hoofd: eerder dit jaar flaterde hij met duizenden onterechte aanmaningen.
'Er is niet altijd sprake van kwade wil bij de burgers zelf, daarom moet de fiscus extra werken aan toegankelijkheid. Maar voor wie hardleers blijft, moet er wat mij betreft geen clementie zijn.' (MJ)
Bron: De Standaard, 10 december 2014