Restaurants en cafés zijn ondertussen al meer dan twee maanden dicht. De deuren voor lange tijd moeten sluiten, heeft grote gevolgen. Steven Menu, zaakvoerder van brasserie ’t Of in Hove vertelt welke impact de coronacrisis heeft.
Steven: “Toen ons land in lockdown ging, werd het voor ons snel duidelijk waar we voor stonden. We zagen ook wat er de dagen ervoor in de omringende landen gebeurde. Ik heb zes medewerkers, behalve mijn chef-kok, op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Ons personeel legde zich al snel bij de feiten neer. Het was voor hen vooral een grote vraag hoeveel hun werkloosheidsvergoeding zou bedragen. Die mensen hun rekeningen blijven doorlopen natuurlijk. Tijdens deze – zonnige – periode werken ze normaal veel en draaien ze heel wat overuren, waar ze goed voor vergoed worden. Het ideale moment dus om een buffer aan te leggen voor de winter, een periode waarin het aantal werkuren veel minder is.”
Diepe wonden
Al snel besliste Steven om over te schakelen naar afhaal- en leveringsdiensten. Toch zal het omzetverlies gigantisch zijn.
Steven: “De impact is enorm, zeker voor mensen met een terraszaak zoals de mijne. In het voorjaar moeten wij onze omzet halen. Dan is het mooi weer en komen de mensen naar buiten om op ons terras iets te eten en/of te drinken. Ik had in totaal 800 mensen die bij ons in de communieperiode zouden langskomen. Dat viel nu allemaal in het water. Een stuk hiervan recupereren we later in het seizoen, maar bijlange niet de volle 100%. Ik verwacht nu al een omzetverlies van 90 à 95% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Op jaarbasis zou dit een omzetverlies zijn van 40-50%. Dat is gigantisch en berekend op een heropening op 8 juni.
Wat ik bovenal jammer vind, is dat ik mijn medewerkers geen werk kan geven. We zijn één team, één geoliede machine waarbij iedereen even belangrijk is in het succes van de zaak: van de afwasser, tot de chef-kok. Van de tuinman tot de zaalverantwoordelijke. We motiveren elkaar en tonen appreciatie voor elkaars werk, waardoor iedereen het beste uit zichzelf naar bovenhaalt. Dat teamgevoel is voor mij het mooiste aan mijn job. En natuurlijk is er ook het contact met de klanten. Hen missen we allemaal heel erg nu.”
Uitkijken naar de heropening
Steven: “Van de overheid hebben we steun gekregen omdat we onze zaak hebben moeten sluiten. Wat ik wel jammer vond, is dat ze geen onderscheid hebben gemaakt tussen kleine en grotere zaken. Iedere horecazaak – ongeacht de grootte – kreeg hetzelfde bedrag. Ik wil daarmee niet zeggen dat kleine zaken geen steun verdienen, integendeel. Maar met wat we nu krijgen van de overheid, kunnen wij als grote terraszaak zelfs nog niet eens de huur van ons pand betalen.
Ik kijk al uit naar het moment dat we terug mogen open gaan. Vooral in de eerste plaats voor mijn medewekers. Ik wil hen uit die tijdelijke werkloosheid halen en hen werk geven. Voor die mensen is deze coronaperiode geen vakantie geweest. Ze willen terug aan de slag. We leggen ons vertrouwen in de overheid, de experten en de virologen voor een goede opstart met duidelijke voorwaarden. Geen eenheidsworst waarbij de beslissingen voor elke horecazaak dezelfde zijn, maar een duidelijk plan met specifieke en heldere maatregelen voor iedere soort zaak. Door de maatregelen kan het wel zijn dat de rendabiliteit van mijn zaak in het gedrang komt. Dat valt nog af te wachten. Open doen en niet rendabel zijn, is voor mij in ieder geval geen optie."