In 2018 werden meer dan 200.000 namaakgoederen in beslag genomen bij controles. Bijna 200 verkopers en leveranciers werden doorverwezen naar het parket en meer dan 1.000 webshops met namaakgoederen werden offline gehaald.In 2018 werden meer dan 200.000 namaakgoederen in beslag genomen bij controles. Bijna 200 verkopers en leveranciers werden doorverwezen naar het parket en meer dan 1.000 webshops met namaakgoederen werden offline gehaald.
Kris Peeters: “De Cel namaak van de FOD Economie slaagt er steeds beter in om verkopers en leveranciers van namaakgoederen op te sporen. Namaak wordt steeds vaker online aangeboden en we hebben ervoor gezorgd dat de Cel over extra instrumenten beschikt om de strijd online te voeren."
Bovendien kunnen frauduleuze .be-webshops offline gehaald worden binnen de 24 uur. Tijdens de eerste drie maanden van 2019, werden al 779 webshops met namaakgoederen geblokkeerd, waarvan 115 via de nieuwe versnelde procedure. Hoe korter frauduleuze webshops online staan, hoe minder consumenten opgelicht kunnen worden.
In 2007 werd binnen de FOD Economie een specifieke cel opgericht die namaak opspoort. Sindsdien is er voor meer dan 110 miljoen euro aan namaakspullen van de markt gehaald.In 2018 werden 205.722 namaakgoederen in beslag genomen met een totale waarde van 13.242.896 euro. Speelgoed (inclusief spelconsoles en computerspellen) is goed voor een kwart van de inbeslaggenomen goederen. Ook kledij en accessoires zijn goed vertegenwoordigd bij de namaakproducten.
Kris Peeters: “Ook al lijken namaakproducten steeds beter op het origineel, ze zijn ronduit minderwaardig. De producten verslijten sneller en kunnen gewoonweg gevaarlijk zijn. Namaakparfums kunnen bijvoorbeeld irriterende stoffen voor de huid bevatten en namaaksmartphones kunnen door hun minderwaardige componenten kortsluiting geven. Bovendien brengen namaakproducten ook grote schade toe aan onze economie. Het is illegale concurrentie voor de winkels en handelaars die op een eerlijke manier hun brood verdienen door kwaliteitsproducten te verkopen.”
Minder goederen, meer waarde
Het aantal inbeslaggenomen goederen lag in 2018 aanzienlijk lager dan in 2017. Toen ging het om 432.531 goederen. De voornaamste oorzaak voor het verschil is dat minder speelgoed in beslag werd genomen. Bij speelgoed gaat het vaak om kleine spullen (bv. speelkaarten), waardoor het snel een grote hoeveelheid goederen vertegenwoordigt. Waar 80 procent van de inbeslaggenomen goederen speelgoed was in 2017, was dat in 2018 maar een kwart.
De waarde van de inbeslaggenomen goederen lag in 2018 dan weer een pak hoger dan in 2017. De oorzaak daarvan is dat erg veel luxeproducten in beslag werden genomen.
Namaak herkennen
Niet alleen het verkopen, maar ook het kopen van namaak is verboden. Daarom is het belangrijk dat ook de consument waakzaam is. Hoe herkent u namaak?
Op het internet:
- Ga na of de identiteit van de verkoper bekend is en wat de betaalmethodes zijn
- Informeer u over de website. Heeft ze het vertrouwen van een groot merk?
- Geef de voorkeur aan bekende kanalen en officiële websites
In de winkel:
- Controleer de kwaliteit van het product en van de verpakking (aanwezigheid van gebreken, schrijffouten,…)
- Ga na of het product overeenkomt met het assortiment van de winkel waar u de aankoop doet
- Hoed u voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn
Wie in contact komt met namaakgoederen kan dat melden via het Meldpunt van de federale overheid