Vlotter openbaar vervoer door toeritdosering in centrum Gent
20-07-2012
Start testfase handhaving met camera’s
In april 2012 is een nieuw verkeerssysteem gelanceerd op het kruispunt van de Kortrijksepoortstraat met de Gentse stadsring ter bevordering van het openbaar vervoer. Een systeem voor toeritdosering moet de vele tramgebruikers vanuit het station Gent-Sint-Pieters sneller naar het stadscentrum brengen. Het gewone autoverkeer zal op piekmomenten even moeten wachten om de tram vlotter doorgang te geven. De politie controleert gericht of weggebruikers zich aan de nieuwe verkeersrichtlijnen houden. Vanaf midden september wordt het ook mogelijk om op basis van handhavingscamera’s overtredingen vast te stellen. Nu loopt daarvoor een testfase van 2 maanden.
Toeritdosering voor vlottere doorstroming tram 1
In Gent is het kruispunt van de Kortrijksepoortstraat met de IJzerlaan/Charles de Kerchovelaan recent heringericht om de tram vlotter te laten doorrijden op de belangrijkste tramroute (lijn 1) van de stad. Op piekmomenten met filevorming werd de tram veel te lang opgehouden in de Kortrijksepoortstraat richting stadscentrum. Sinds april 2012 is daarom een systeem van toeritdosering in gebruik. Een verkeerscamera geeft informatie over de verkeersstromen op dit kritieke punt. Telkens als het autoverkeer de tram dreigt te belemmeren, worden de auto’s via de verkeerslichten op de stadsring even opgehouden in de afslaande beweging richting Gent centrum. Het verkeer wordt met mondjesmaat toegelaten zodat de tram vlotter kan doorrijden. Zodra de file is weggewerkt, treedt de gewone verkeerslichtenregeling terug in werking.
Handhaving
Er is de voorbije jaren geïnvesteerd om de infrastructuur aan te passen voor een vlottere doorstroming van tramlijn 1, die The Loop (Flanders Expo) via Gent-Sint-Pieters verbindt met het stadscentrum. Het invoeren van de toeritdosering moet deze investeringen extra laten renderen. Het nieuwe verkeerssysteem functioneert optimaal als de nieuwe verkeersrichtlijnen gerespecteerd worden. Daarom controleert de politie al van bij de start gericht op de naleving ervan. Vanaf midden september wordt het ook mogelijk om op basis van handhavingscamera’s overtredingen vast te stellen. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de camera’s geplaatst en nu is een testfase van 2 maanden gestart. Tijdens de testfase wordt de werking van de camera’s doorgetest, worden nog een aantal zaken verder op punt gesteld en wordt de politie opgeleid. Effectief verbaliseren aan de hand van de handhavingscamera’s zal mogelijk zijn vanaf midden september. Ondertussen blijft de politie wel ter plaatse gerichte controles uitvoeren.
Samenwerking
De toeritdosering is een gezamenlijk initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn en de Stad Gent. De Vlaamse overheid financiert de realisatie van de toeritdosering en de handhaving voor een totaal bedrag van 300.000 euro.
Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “Om de aantrekkelijkheid en efficiëntie van het openbaar vervoer te verhogen, is het belangrijk om de snelheid en stiptheid van het openbaar vervoer te verbeteren. Dit kan onder meer door gericht te investeren in dynamische verkeerslichtenbeïnvloeding op drukke openbare vervoerassen, zoals hier in Gent. Met toeritdosering op het kruispunt van de Kortrijksepoortstraat met de Gentse stadsring kan tram 1 vlotter doorrijden. Natuurlijk moet de aangepaste lichtenregeling ook gerespecteerd worden door alle weggebruikers. Daarom worden er nu camera’s geplaatst, want anders wordt het effect van de toeritdosering niet maximaal gerealiseerd.”