Vlaanderen wordt groter
Als gevolg van de herstructurering van het leger komen veel militaire domeinen vrij. Senator Wouter Beke en Vlaams parlementslid Lode Ceyssens, beiden CD&V, vragen dat de federale én de Vlaamse regering snel werk maken van de herbestemming. Maar ze zeggen niet wat er juist mee moet gebeuren.
Als gevolg van de herstructurering van het leger komen in Vlaanderen alleen 75 militaire domeinen, goed voor 1690 hectaren, in aanmerking om verkocht te worden. Het gaat om 21 domeinen in West-Vlaanderen, 11 in Vlaams-Brabant, 21 in Antwerpen, 7 in Oost-Vlaanderen en 15 in Limburg.
Hiervan zijn er 45, goed voor 1316 ha, als 'wit' ingekleurd in de gewestplannen; en dit omwille van hun strategisch belang.
Worden de domeinen verkocht, dan kunnen ze een andere bestemming en zo ook een andere kleur krijgen in de gewestplannen.
Snel werken
Maar dat is sneller gezegd dan gedaan. De wet die de procedures vastlegt bij de verkoop van militaire domeinen dateert van 1923 en is heel rigide. Wouter Beke wil daarom dat er een nieuwe wet komt. Minister Didier Reynders, die ook verantwoordelijk is voor het overheidspatrimonium, heeft al toegezegd dat hij wil meewerken.
Ook de Vlaamse regering moet meewerken. Lode Ceyssens vraagt een tussentijdse herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen.
Dat zou in principe geen probleem mogen zijn. Er zijn veel vragen naar bijkomende ruimte voor wonen, werken, landbouw, natuur en recreatie. Met de verkoop van de militaire domeinen komt er ruimte bij. Daarom de titel.
Overleggen
Wouter Beke en Lode Ceyssens zeggen niet wat er juist moet gebeuren met de verschillende domeinen. Ze schuiven wel twee criteria naar voren waarmee men best rekening houdt bij de herbestemming.
Hou rekening met de bestaande infrastructuur. Zijn er depots, behoud ze voor de industrie. Gaat het vooral om bossen, dan kan dat best natuurgebied worden.
Overleg met de plaatselijke besturen en de omwonenden opdat er een draagvlak voor is.