Vlaanderen wil Vlaanderen in Actie (ViA) en Pact 2020 verder uitvoeren
30-04-2013
Vandaag, dinsdag 30 april, vond in Brussel het Toekomstforum van Vlaanderen in Actie (ViA) plaats. 500 partners afkomstig uit het middenveld, de sociale partners, het Vlaams Parlement, de Vlaamse administratie en de lokale overheden, bogen zich samen met de Vlaamse Regering over de verdere uitvoering van ViA en de transitieaanpak voor de 13 centrale uitdagingen. Vanuit het besef dat samenwerking nodig is om de toekomst van Vlaanderen vorm te geven, hebben de partners hun engagement ten overstaan van ViA onderschreven.
Grote, structurele uitdagingen vragen een structurele transitieaanpak
In zijn inleidende toespraak wees minister-president Kris Peeters erop dat ViA volop in uitvoering is. Bijna 90% van het projecten is gerealiseerd of zit op schema. Bovendien toont de monitoring van het Pact 2020 positieve effecten. Een kwart van de doelstellingen is nu al gerealiseerd en vier op tien indicatoren laten reeds een positieve evolutie zien. Minister-president Kris Peeters: “De voorbije drie jaar heeft Vlaanderen qua bbp per hoofd van de bevolking opnieuw een plaats verworven in de top-vijf van de innovatieve regio’s in de Europese Unie.” De minister-president onderstreepte echter dat de weg nog lang en moeilijk is.
De Vlaamse regering heeft met de ViA-Raad van Wijzen en de top van de Vlaamse administratie de analyse gemaakt dat er een aantal grote uitdagingen blijven bestaan waar, ondanks belangrijke inspanningen en gericht beleid, maar moeilijk vat op te krijgen is. Het betreft onder meer duurzame energievoorziening en ruimtegebruik, concurrentiekracht, milieu, vergrijzing, werkloosheid, armoede en slim omgaan met mobiliteit. Stuk voor stuk hardnekkige problemen waar ook onze buurregio’s en buurlanden mee te kampen hebben en waarop moet blijven gefocust worden.
Om deze grote, structurele problemen samen aan te pakken, gaat de Vlaamse regering tewerk met een doorgedreven transitie-aanpak en participatie. Deze transitie-aanpak zet in op een breed eigenaarschap en structurele samenwerking tussen alle noodzakelijke partners.
Inhoud van het ViA-toekomstforum
Samen met de belangrijkste partners, vertegenwoordigd in de ViA-Raad van Wijzen, selecteerde de Vlaamse regering 13 grote maatschappelijke uitdagingen/transities waar wordt op gefocust :
- Nieuw Industrieel Beleid
- Gazellesprong (internationaal ondernemen en groei)
- Stroomlijning gericht innovatiebeleid
- Iedereen mee, iedereen actief
- Kinderarmoedebestrijding
- Flanders’ Care
- Hernieuwbare energie en smart grid
- Duurzaam bouwen en wonen
- Duurzaam materialenbeheer
- Ruimte voor morgen
- Slimme mobiliteit
- Versnelling investeringsprojecten
- Creatieve en duurzame stad
“De complexe veranderingen in de wereld vragen om een gecoördineerd antwoord. En dat antwoord is noodgedwongen even complex als de veranderingen zelf. Dat kan niet gevat worden in 140 tekens op Twitter of 250 woorden in een persbericht. Neen, dat kan alleen gevat worden in de 13 uitdagingen van Vlaanderen in Actie”, aldus minister-president Peeters.
Tijdens het Toekomstforum vandaag werd de brede groep van ViA-partners en de ondertekenaars van het Pact 2020 grondig geïnformeerd over deze 13 uitdagingen. Concrete projecten, filmpjes en praktijkvoorbeelden illustreerden de betrokkenheid van de ViA-partners binnen de 13 transities.
Met deze transitie-aanpak beschikt Vlaanderen over een krachtig instrument om – in dialoog met de samenleving – te werken aan diepgaande veranderingen. Daarmee kunnen in Vlaanderen de cruciale maatschappelijke en economische uitdagingen, aangepakt worden.
Minister-president Peeters: “Vlaanderen loopt, met de uitvoering van haar Toekomstplan Vlaanderen in Actie, voorop in Europa. De Europese commissie, en heel wat lidstaten en regio’s zijn bijzonder geïnteresseerd in de vernieuwende aanpak van dit Vlaams beleid”.
In zijn slotttoespraak benadrukte minister-president Peeters de noodzaak om het werk verder te zetten. Hij vroeg aan de nieuwe ViA-voorzitter Koenraad Debackere om met de ViA-Raad van Wijzen niet alleen het programma voor de komende twaalf maanden uit te tekenen, maar ook om het ViA-project over de legislatuur heen te tillen. “Vlaanderen in Actie maakt zo verder de overslag van de vergaderzaal naar de werkvloer”, besloot minister-president Peeters.
Engagementsverklaring
Het Toekomstforum vandaag werd afgesloten met een engagementsverklaring door de Vlaamse Regering, het Vlaams Parlement bij monde van de voorzitter, de sociale partners van de SERV, het middenveld via de Verenigde Verenigingen, de academische wereld (VLIR) en de Vlaamse administratie en lokale overheden (provincies, steden en gemeenten). Ook alle andere organisaties en deelnemers aan het Toekomstforum werden uitgenodigd om zich in te schrijven in de filosofie van Vlaanderen in Actie en in één of meerdere ViA-transities.
Voor alle informatie: www.vlaandereninactie.be
“Vlaanderen in Actie, dat is de ambitie om voor Vlaanderen het beste te bereiken, en de moed om voor die ambitie op te komen. Het is de vaste wil om ons met de absolute top te meten en niet zelfgenoegzaam te zijn”, besluit minister-president Peeters.